Maj 2011. Supertalangen Joey Hishon, som ett år tidigare draftats av NHL-klubben Colorado Avalanche, hade chansen att vinna Memorial Cup och bli det bästa juniorlaget i hela Kanada.

Men under en match med sitt Owen Sound Attack fick Hishon en armbåge rakt i ansiktet.

Den hårda smällen gav honom en hjärnskakning.

Artikelbild

| Laddad. Joey Hishon ser fram emot att spela i Luleå Hockey – och försöka få fart på karriären igen efter tuffa skadan.

En hjärnskakning som höll den talangfulla centern borta från ishockeyn i 22 månader.

Juni 2017. Sporten gör sin första stora intervju med Hishon.

Hjärnskakningen kommer så klart upp under samtalet.

– Det var den tuffaste tiden i min karriär. Det var väldigt frustrerande för mig, men jag är tillbaka nu. Jag är starkare än någonsin och är i bättre form än vad jag någonsin varit. Det är härligt att allt det där ligger bakom mig nu, säger Hishon.

Det har gått ett gäng timmar sedan Luleå Hockey presenterade Hishon som sitt senaste nyförvärv.

Kanadensaren har redan berättat att samtal med Cam Abbott spelade in i hans val att skriva på Luleås kontraktförslag.

Men det finns fler hockeyprofiler som pratat gott om Luleå:

– Jag har pratat med Dennis Everberg väldigt mycket. Han... Jag vet inte om jag kan säga det här?

...säga att han skrev på för Luleå innan han skrev på för Colorado? Jo, det kan du säga. Det är ingen hemlighet.

– Dåså. Han har berättat mycket om Luleå och Sverige. Han hade bara bra saker att säga.

Förra säsongen blev en besvikelse för Hishon. Han stod då för nio poäng på 48 matcher i KHL-laget Jokerit.

Nu är han rejält revanschsugen.

Han tränar därför stenhårt hemma i Kanada för tillfället.

– Jag bor två timmar väster om Toronto, i en liten stad som heter Stratford Ontario. Vi är en härlig grupp killar som åker skridskor och tränar ihop. Det är riktigt bra, berättar Hishon.

Några kända namn som är med?

– Det största namnet är Ryan O’Reilly (som spelade World cup och VM för Kanada senaste gången) i Buffalo Sabres. Det är han och Peter DeBoer, som coachar San José Sharks, som driver stället. Vi är totalt elva proffs som kör.

O’Reilly är ju en stjärna i NHL. Men du har med gjort några NHL-matcher av Colorado, som du draftades av. Berätta om hur det var att spela matcher med Colorado.

– Det var fantastiskt. Jag växte upp som ung kille i Kanada. Allt du drömmer om är att spela i NHL. När jag blev draftad i första rundan kände jag att jag var ett steg närmare NHL, men då blev jag tyvärr skadad. Jag kunde inte spela på två år på grund av hjärnskakningen. Det störde min utveckling, men jag kunde komma tillbaka. Förhoppningsvis kan jag bevisa det i Luleå nu.

Jag har googlat dig och kollat klipp på Youtube. Nu ska jag ställa en fråga som inte är helt hockeyrelaterad... Vad är grejen med dig och Justin Bieber?

– (Skratt) Han är från min hemstad. Han är yngre än mig, men när vi växte upp spelade vi i samma organisation. Vi spelade golf på samma bana med. Vi vet vem den andra är, men vi är inte bästa vänner. Men han är inte min bästa vän, han kommer inte komma till Luleå och hälsa på.

Han har redan varit här...

– Va?! Du skämtar...

Nej. Han landade med sitt privatjet i Luleå efter en spelning i Norge. Han var här och vilade upp sig innan han skulle uppträda i Stockholm. Jag twittrade om att han var här och rekade för dig...

–  (Skratt) Det är hysteriskt roligt.

Du sa förresten något om golf?

– Ja, jag hade två i handikapp förut. Men nu har jag 3,2, tror jag. Jag har inte spelat så bra på sistone eftersom jag inte spelat så mycket. Men jag älskar golf. Jag önskar jag kunde spela mer, men det får jag göra efter karriären.

Det finns något annat Joey Hishon älskar. Sin hund.

– Vi tog hand om en border collie för två år sedan. Vi hämtade henne på ett hem för hundar utan ägare. Det hemmet skulle adoptera bort hundar som den tidigare ägaren inte ville ha. Jag hade med mig henne till Finland förra året också. Jag kan inte sätta ord på hur mycket hon betytt för mig under min karriär.

Hur menar du?

– När du kommer från rinken, från jobbet, så är det underbart att ha något annat att tänka på. Att kunna umgås med henne istället.

Vi går från Bieber och din hund tillbaka till ishockey igen. Varför blev det ett ettårskontrakt med Luleå?

– Jag vet inte. De erbjöd det, de erbjöd inget annat. Jag var väldigt glad att jag fick sajna för ett år.

När Luleå presenterade dig sa general managern Stefan ”Skuggan” Nilsson att det var en bra ekonomisk deal för Luleå. Vad beror det här på?

– Jag hade inget bra år förra året, offensivt sett. Och jag är en offensiv spelare. När det händer så hamnar du i en situation att ett lag kanske kan få dig till ett lite billigare pris. Men nu är det min tur att visa att jag förtjänar ett större kontrakt, att jag förtjänar något som sätter mig i en bättre situation.

Jag förstår. Är det något jag glömt att fråga eller något du vill tillägga?

–Säg till fansen att jag är extremt laddad nu när jag sajnat med Luleå. Jag hoppas att vi kan vinna mycket matcher och gå långt i slutspelet.