Under måndagen kom beskedet att Luleå Hockey ska spela två hemmamatcher på bortaplan i september. De möter Stockholmslaget SDE – i Vilhelmina.

– Vi har sett väldigt positiva resultat av att vara ute i länet och spela matcher. Vi vet att dam- och flickhockeyn i Kiruna växer, vilket är otroligt kul. Jag hoppas att Luleå Hockey har bidragit till det. I Munksund, vår samarbetsklubb, finns det en otroligt fin flickverksamhet. Vi var i Boden i fjol och hoppas att det ska vara starten på något positivt. Nu kändes det superbra att kunna lägga matcherna i Vilhelmina, säger tränaren Fredrik Glader.

Han fortsätter:

– Det finns en otroligt fin damhockeyhistorik i inlandet med. Många damspelare har kommit från den regionen och det finns mycket flickhockey där med. Vi vill hjälpa dem i inlandet att få en skjuts och få fler att börja spela ishockey. De kommer att få se världsspelare.

Glader tror att båda matcherna i Sagahallen i Vilhelmina kommer dra mycket publik.

– Jag tror att det kommer bli två utsålda matcher med en härlig atmosfär. Jag tror att det kommer bli en härlig upplevelse, både för spelare och för publik. Det finns få tillfällen för de i inlandet att se världsspelare som Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen. Jag hoppas att det ska ge ringar på vattnet och stärka sporten ishockey, att tjejer får en chans att se sina idoler.

Ni har spelat i Norrbotten förut. Finns det nån mer anledning till att ni flyttar till Västerbotten nu?

– Sedan Luleå Hockey startade upp den här satsningen har syftet varit att hjälpa damhockeyn i Sverige att växa och bli större. Vi känner ett ansvar. Norrland är stort. På samma sätt som vi är professionella och skriver autografer och sånt när vi är på bortaplan, så vill vi göra det här för att sporten ska växa. Nu blir det Västerbotten. Jag tror inte att det har spelats en match i högsta serien i Västerbotten sedan 2008. Det blir första gången på tio år som det spelas en match på högsta nivå i Västerbotten. Vi försöker bidra till att svensk damishockey ska växa.