I helgen spelade Luleå Hockeys andralag mot Skellefteå AIK i damettan. Luleå vann matchen med 3–1, men efteråt har snacket handlat om att Luleå ställde upp med sex SDHL-spelare i truppen. Särskilt att två av spelarna som förstärkte var danske landslagsforwarden Josefine Hoegh Persson (17 poäng i SDHL i vinter) och Linn Peterson (12 poäng i SDHL). För Hoegh Persson var det första matchen i ettan i år. Hon fick också sätta 3–1 målet i tom kasse och noterades även för en assist i matchen.

En som inte riktigt förstår tankarna kring beslutet att spela med SDHL-spelare är Skellefteåtränaren Kajsa Östlund som var kritisk efter matchen.

– Jag köper det inte riktigt och förstår inte vad anledningen är, varför de ska spela i den här serien. Det är ju inte så att de behöver speltid, säger Östlund till Norran.

Luleå har fyra segrar och nio förluster i ettan. Bland annat har laget förlorat med siffrorna 0–27 borta mot Björklöven i en match där inga SDHL-spelare förstärkte och man bara fick ihop två femmor och två extraforwards. Skellefteå har man däremot besegrat två gånger då laget varit förstärkt.

Luleå Hockey/MSSK:s tränare Fredrik Glader menar att det helt enkelt är så man måste göra för att få ihop ett lag ibland. Han vill lyfta att det handlar om hur verksamheten inom föreningen är uppbyggd och att det inte alls handlar om att man vill ställa upp med ett bättre lag mot just rivalen Skellefteå. Han påpekar också att man spelade med SDHL-spelare mot Björklöven tidigare i december.

– Gå in och läs laguppställningen gentemot Björklöven här på hemmaplan också så ser man att det absolut inte skiljer sig speciellt mycket de laguppställningarna emellan. Titta istället på hur verksamheten är uppbyggd. Vi har tolv spelare ungefär i division 1 och fyller vi inte på från SDHL och ibland också från flicklag, då blir det lite tuffa tider för oss. Så ser verksamheten ut idag. Förhoppningsvis ska den bli ännu bättre nu när NIU kommer igång. Vi måste ha spelare till division 1-laget, säger Fredrik Glader.

Fredrik Glader ser dock den problematik som finns i att ha två juniorlag och två seniorlag i samma serie. Varken Luleå eller Modo kan kvala upp, medan både Björklöven och Skellefteå har sådana ambitioner. Han menar att kritiken inte bör riktas mot Luleå utan snarare mot förbundet, som han anser hade kunnat hitta en bättre lösning.

– Istället för att rikta sin kritik mot Luleå så rikta den mot förbundet istället. Jag skulle föreslå att man kan räkna inbördes möten gentemot Björklöven för att få fram ett lag som spelar playoff till SDHL. Det blir ju en problematik när man har två seniorlag och två juniorlag i samma serie och två av dem inte kan kvala upp.