Luleå Hockey besegrade topplaget Färjestads BK med hela 4–1 under tisdagen. Det var laget fjärde seger på de fem senaste matcherna. Viktiga 3–1-målet satte Johan Harju från sin speciella position framför målvakten.

Efter matchen hyllades forwarden stort av Luleå Hockeys tränare Henrik Stridh.

– Han är ruggigt starkt där. Jag tycker att han är bäst i serien där. Han ska vara just vid mål, det är hans kontor.

Artikelbild

Försöker ni utnyttja hans spetsegenskaper vid målet något extra?

– Absolut. Det är därför han har positionen vid mål i powerplay, och ingen annanstans. Vi vill ha Harju dit, puckarna ska bara dit och han är bra att nosa rätt på puckarna.

Jobbar ni också fem mot fem för att få in Harju mer kring målet?

– Det är svårt att få in en speciell spelare i fem mot fem. Men vi jobbar med åkvägar, och då beror det på vem som är där. Vi kan inte bara ha Harju dit, han måste klara det andra spelet också, vilket han gör. Men det är klart får man Harju dit är han bra att trycka dit pucken.

Senaste fem matcherna har Luleå i snitt bara släppt in ett mål per match.

– Då får man stor chans att vinna, och kan vi hålla det här snittet kommer vi ge oss själva chansen i de flesta matcherna. Jag tycker också att vi gett oss själva chansen att vara med i princip alla matcher hittills. Det var väl HV71 hemma i början som det rann iväg.

Vad är det som gör att ni släpper in så pass få mål?

– Det är en kombination, tycker jag. Vi har två bra målvakter där Joel Lassinantti i dag gör en helt fantastisk räddning med en snabb sidledsförflyttning. Sen har vi också ett uppoffrande spel där vi verkligen spelar för varandra, säger Henrik Stridh och fortsätter:

– Men det gäller komma ihåg att det är ett hårt jobb som ligger bakom framgången. Slappnar vi kommer det smälla till någon dag då det rinner in puckar.