Luleå Hockey/MSSK förlorade två matcher mot Leksand på hemmaplan i början av oktober. Under torsdagen möttes lagen igen, den här gången i Dalarna, och Luleå var ute efter revansch.

Efter 13 minuter gav Nathalie Ferno Luleå ledningen när hon fick öppet mål efter en sargstuds. 30 sekunder senare utökade Josefine Hoegh Persson ledningen.

Leksand reducerade i slutet av den andra perioden efter att hemmalaget vänt spelet snabbt och Samantha Hanson överlistat Sara Grahn i målet.

– Vår första period är riktigt bra, däremot har vår andra mer att önska. Vi kommer ut fel. Vi försöker prata om det och rätta till det, men det kuggar inte riktigt i. Vi låter Leksand få ta kommandot, säger Fredrik Glader.

Innan dess hade Luleå en puck som dansande på mållinjen.

– Det var nära. Det var en blockering i målgården och den höll på gå in, om den inte var inne. Men det är skitsamma, vi måste spela tills domaren blåser och allt är över. Vi kan inte bara hitta på något annat.

Leksand tog ut målvakten i slutet för att få in en kvittering – men Luleå höll tätt och tog tre poäng.

– Det var ingen fulländad insats, men en väldigt skön seger, säger Fredrik Glader.

Luleå vann skotten med 26–24, men hade svårt att ta vara på chanserna.

– Vi har några lägen som vi borde göra mål på, samtidigt bjuder vi på en del också.

Glader lyfter fram målvakten Sara Grahn. Hon lämnade isen med räddningsprocenten 95,83. Tittar man på statistiken är hon ligans just nu bästa målvakt med ett snitt på 95,11.

– Hon ger oss chansen att vinna den här matchen, hon är lyktan.

Det måste vara skönt att ha en sådan målvakt i laget?

– Absolut, hon gör en klockren insats.

Har hon varit så bra om du förväntat dig?

– Ja, det tycker jag, hon utvecklas varje dag och det är en bra kamp mellan henne och Maria Omberg.