Regerande Stanley Cup-mästaren Pittsburgh draftade Luleå Hockey-talangen i andra rundan som 55:e spelare totalt i draften 2016.

Nu har 19-åringen skrivit på ett treårskontrakt med NHL-klubben.

– Väldigt roligt och skönt. Det har varit lite fram och tillbaka och i går (torsdag) blev det helt klart, säger Gustavsson.

Artikelbild

Målvakten kom till Luleå Hockey från Skellefteå 2014 och har tillhört A-laget i två säsonger.

Tanken är trots det nyskrivna kontraktet att han ska stanna i Luleå och SHL kommande säsong.

– De har sagt att det är jätteroligt att jag vill skriva på för dem och att de tror på mig, men jag kommer spela i Luleå nästa år, mest troligt, säger 19-åringen.

Assisterande general manager i Luleå Hockey, Ulf Engman, glädjs åt Gustavsson:

– Vi är superglada för hans skull och det känns bra för oss och framför allt för juniorsidan och målvaktstränarna att ta fram en kille som skriver NHL-kontrakt. Det är jättekul.

Luleå Hockey kan dock få klara sig utan Gustavsson till hösten.

Efter midsommar åker Luleå Hockey-målvakten till Pittsburghs veckolånga camp. Sen kan det bli ytterligare ett läger i september.

– Jag vet inte hur det blir. SHL-säsongen har ju börjat då och Pittsburgh kanske inte anser att jag kommer spela i NHL och hellre låter mig spela i Luleå. Men jag vet inte, vi har inte pratat om det än, säger Gustavsson.

Samtidigt kommer Luleå Hockey diskutera med Pittsburgh om Gustavssons framtid:

– Vi kommer prata med dem och ha en dialog. Skulle han ta plats i NHL får vi ändå vara glada för grabben, säger Engman.

Eftersom Gustavsson inte draftades i första rundan och har kontrakt med Luleå får han inte hämtas över för spel i AHL – då måste han i så fall ta plats direkt i NHL.

– Ifall jag gör det bra den här säsongen kanske jag redan nästa säsong åker över till AHL och spelar och försöker ta mig upp den vägen. Jag vet inte exakt och det är väl några år bort, säger Gustavsson vars kontrakt med Luleå går ut 2018.

Gustavsson fick chansen i 15 grundseriematcher i fjol och har hård konkurrens i Joel Lassinantti.

– Det känns som att jag kom närmare och närmare i slutet av förra säsongen. Nästan att de hade kunna ha vem som helst i mål. Det känns som att jag har lika bra chans i år och att vi kanske kan dela på det. Så försöker jag planera och sikta mot, säger Gustavsson.

För Luleå Hockeys del innebär Gustavssons kontrakt också klirr i kassan.

Eftersom 19-åringen tillhörde Skellefteå för fyra säsonger sedan får Luleå Hockey-rivalen en fjärdedel av 320 000 dollar – Luleå får resterande del.

Det innebär ungefär 2,1 miljoner kronor – ett välkommet tillskott i kassan för Luleå som i fjol gick back 4,9 miljoner.