Tjecken Vaclav Burda tillhörde Luleå Hockey under tre säsonger i slutet av 90-talet och början på 2000-talet. Skador tvingade honom att lägga av i förtid och istället sadlade han om till hockeyscout.

Han spelade tillsammans med Luleåikonen Anders Burström alla tre åren och "Burra" har enbart goda ord att säga om sin tidigare lagkompis.

– Det är fruktansvärt tragiskt. Jag fick precis beskedet och det är så hemskt hur fort det kan gå. Otroligt hemskt. Han var en fantastisk person. Vi hann spela några år tillsammans i Luleå men han har alltid velat ha kontakt med de som han har spelat med här uppe. Han hörde alltid av sig när han var här i sin nya roll och vi hade kontakt så sent som i våras, säger Burström och fortsätter:

– Han var alltid glad och positiv, en sådan människa som man mår bra av att vara runt och som man får energi av. Det känns förjävligt.

Burström minns Burda som en seriös spelare i allt han gjorde och alltid ville bidra med sitt bästa till laget.

– På isen var det en kämpe som var en riktig lagspelare som alltid gjorde allt för laget. I omklädningsrummet var han otroligt seriös och ville alltid vara väl förberedd till både träning och match. Extremt seriös och ville alltid ge sig själv chansen att prestera bra. En otroligt bra lagkompis, en sådan kille alla älskar att vara runt.

Har ni haft en kontinuerlig kontakt sedan han lämnade Luleå?

– Han har levt sitt liv men när vi har träffats har han alltid haft lite ångest över att han far så mycket och hann inte få så mycket tid som han ville runt sina nära. Han har trivts fantastiskt bra med sitt yrke och rest runt över hela världen. När han var i Luleå och Norrbotten hörde han alltid av sig för att ta ett kort snack. Han var mån om att ha en kontakt, vilket var någon till några gånger per år som man har haft möjlighet att säga hej till varandra.

Luleå Hockeys general manager Stefan "Skuggan" Nilsson spelade med Burda under tjeckens sista säsong. "Skuggan" vände då hem till Luleå efter en säsong i schweiziska HC La Chaux-de-Fonds. I ett sms till Sporten berättar han vad han känner kring bortgången.

– Jag är chockad över det tragiska som hänt Burda, som jag minns som en otroligt glad och härlig kompis som var omtyckt av alla. Som spelare var han superseriös och noggrann i allt han gjorde och han var en riktig lagspelare. Jag är bedrövad och tankarna går till de närmaste, säger han.

Även backen Jan Sandström är chockad över beskedet. De spelade tillsammans under säsongen 2001/02.

– Så jävla tragiskt, underbar människa på alla sätt.

Jonas Rönnqvist spelade med Burda året innan sin NHL-sejour i Anaheim Mighty Ducks. Precis som övriga medspelare minns han en fin lagkamrat.

– Han var en omtyckt kille. Väldigt seriös, vältränad och bra lagspelare som var ruggigt omtyckt i gruppen.

Under sina år som tränare hade också "Rönken" en hel del med tjecken att göra.

– Då var han scout i Ottawa och var även där väldigt seriös och noggrann. Han gjorde karriär även inom scoutingverksamheten och fick ett chefsjobb i Edmonton. Det förvånar mig inte.

Hur var han som spelare?

– Väldigt gedigen. Han fick en magmuskelskada som var ihärdig, men han var vältränad, rejäl och jobbig att möta. En riktigt bra kille, säger Rönnqvist.

– Man får alltid en klump i magen när någon går bort alldeles, alldeles för tidigt. Väldigt otrevligt att läsa och höra.

Luleå Hockey som förening har också gått ut på sociala medier och beklagat sorgen. Klubben sänder sina tankar till Vaclav Burdas familj.