Luleå gick in som favoriter till den första finalmatchen mot Linköping. Det gick dock inte som laget förväntat sig då man blev nollade för första gången den här säsongen och förlorade med 0–3.

– Jag tror inte att det var vår mening men jag kan tänka mig att spelet inte upplevdes särskilt ödmjukt om man följde matchen som åskådare, säger Emma Nordin.

Vad innebär det?

– Vi måste ner och landa lite på båda fötterna helt enkelt. Jag har inte haft den känslan att vi svävat iväg på något sätt eller tror att vi är bättre än vi är. Men vi behöver putta in mer för att vinna och det gjorde vi inte.

– Utan att ta bort något från Linköping som gör det jäkligt bra så tycker jag inte att vi var beredda på att ge dem en riktig match. Stämningen i omklädningsrummet och båset är att man vill väldigt mycket men det kommer inte ut hela vägen.

Är det ett ansvar som ligger på er spelare?

– Jag tror att det är varje individs ansvar och det får man nog klura ut själv. För sett över hela säsongen och flera år tillbaka har vi haft en bra mental styrka och kunnat lyfta oss när det väl gäller.

– Den mentala styrkan finns, det gäller bara att ta upp den igen. Den finns där så jag är inte orolig.

Finalserien avgörs i bäst av fem och nu är Luleå/MSSK tvingade att vinna minst en av de två bortamatcherna som väntar för att kunna vända på matchserien.

– Vi har ju erfarenhet. Första året vi spelade här förlorade vi första matchen och då var det bäst av tre. Vi har en speciell styrka i att komma igenom det här och komma ur underlägen. Det är ingen av oss som är orolig utan det är bara att analysera vad som var mindre bra och gå vi vidare.

– Nu kan vi som släppa loss och bara titta framåt. Vi har visat tidigare i år vilken hög nivå vi kan prestera på så jag är inte orolig. Det gäller bara att vi hittar tillbaka till lugnet och tryggheten så att vi kan åka ut och prestera och njuta.

I den första finalmatchen blev det Linköping som vann kamperna i framför kassen. Trots att Luleå pratat om att man skulle skapa mer trafik.

– Vi måste ut och fightas. Hockeymatcher avgörs ofta framför mål men vi var väl inte riktigt uppe i den procenten i vunna kamper framför båda kassarna så det är någonting vi måste upp med. Det är något vi jobbat med en tid och som jag tycker sett väldigt bra ut. Vi har haft en bra trend där vi vinner mer kamper så den biten tror jag att vi kan vinna mycket på så länge vi kommer upp i den fightingspirit vi behöver.