Fredrik Mikko har sina rötter i Norrbotten och han gjorde sin sista säsong som målvakt 1990/91 i Luleå Hockey nu är han klar som målvaktstränare i Salavat Yulaev.

Mikko som startade förra säsongen i division 2-laget Spånga klev in i Brynäs då deras ordinarie målvaktstränare Pecka Alcén insjuknade. Inför den kommande säsongen valde Brynäs att rekrytera en ny målvaktstränare i Anders Palm och därmed blev Mikko övertalig. Nu tar han plats i världens näst bästa hockeyliga.

– Det är inspirerande att ta sig an det igen, säger Mikko.

Hur tidigt blev du klar?

– Det var på gång redan i fjol, men det är inte alltid det blir som man tror att det ska bli. Det var ju nära att det blev ytterligare en säsong direkt efter säsongen i Traktor, men då föll inte bitarna på plats.

Var det Salavat redan då?

– Nä det har varit andra KHL-klubbar både före och efter Traktor, förklarar han.

Mikko har erfarenhet från en säsong i KHL sedan tidigare då han var målvaktstränare i Traktor Chelyabinsk under säsongen 2014/15. Det är också från Traktors bortamatcher mot Salavat som Mikko har sina enda erfarenheter från staden Ufa.

– Jag kom till Ufa i fredags och jag har väl hunnit kolla lite. Jag har ju varit här tidigare när vi har mött Salavat, men då har man inte så jättemycket tid att kolla runt på stan. Jag försökte i alla fall att se städerna vi besökte på bortamatcherna.

Har du hinnit se dig omkring?

– Jag har cyklat runt för att orientera mig litegrann. Jag bor i det som kallas gamla stan och det tar 22 minuter att gå till hallen.

– De flesta utländska spelare och ledare bor i samma område och det är här som alla de bästa restaurangerna finns också, säger Mikko.

Fredrik Mikko behöver inte känna sig helt vilsen då Linus Omark återfinns i Salavat Yulaev.

Är det skönt att ha Linus Omark på plats?

– Absolut och det kommer nog att vara ömsesidigt. Det är klart att jag kan lära mig mycket av att fråga Linus för det är mycket som ska lösas.

Har du hunnit träna med laget ännu?

– De började med ett träningsläger i Vierumäki, men då var jag inte med. Jag har anslutit till laget nu och vi har kört sedan i måndags.

Hur ser målvaktsbesättningen ut?

– Det är stor potential med två talangfulla och storvuxna målvakter som bägge är draftade för NHL-klubbar. Sedan så är Juha Metsola ny i klubben.

Vad är ditt uppdrag?

– Om jag har förstått det rätt så har man via analyser fått fram att målvaktsspelet inte har varit vad man har förväntat sig. Det vill man komma åt, säger Mikko.

Fredrik Mikko har elva säsonger som målvaktstränare i SHL med sig i bagaget till Ryssland.