2016 draftades Filip Gustavsson i den andra rundan av NHL-draften, som spelare 55.

Och i somras gick den 19-årige målvaktens dröm i uppfyllelse när han skrev ett treårskontrakt med Pittsburgh Penguins.

NHL-klubben har sedan dess haft sin målvakt under noggrann uppsikt. I november var till exempel Brendan Sullivan, utvecklings­coach för målvakterna i Pittsburgh Penguins, på plats i Luleå för att träna med Gustavsson.

Artikelbild

| Filip Gustavsson tränar här ihop med Brendan Sullivan, från Pittsburgh Penguins.

Under JVM i Buffalo kommer mellan tre och sex representanter från den anrika klubben sitta på läktaren och titta när Filip Gustavsson och Sverige spelar. Det säger Bill Guerin.

– Vi har alltid folk på plats under JVM och vi kommer definitivt ha folk på plats för att titta på Filip, säger Guerin, som är assisterande general manager i Pittsburgh Penguins.

Hur bra koll har du som assisterande general manager på Filip Gustavssons säsong så här långt?

– Jag vet mycket om det. Vi följer honom väldigt noggrant och vår utvecklingscoach för målvakter var där för att träffa honom. Våra svenska scouter är också nära honom. Vi håller oss informerade om allt som kommer upp om Filip. Filip är en väldigt viktig del av vår framtid, så det är viktigt att vi håller koller på vad som händer hos honom.

Kan du utveckla delen med att han är en väldigt viktig del av er framtid?

– Du kan inte vinna utan bra målvakter. Filip har inte bara vad som krävs fysiskt och mentalt för att spela i NHL – han har vad som krävs för att vara en riktigt bra NHL-målvakt.

Bill Guerin säger att Filip Gustavsson "inte kommer ha några problem att anpassa sig till den mindre rinken" i Nordamerika.

– För så unga spelare är det nästan svårare att anpassa sig till allt annat än ishockey. Du måste acklimatisera sig till att bo i ett nytt land, tidsskillnaden och allt sånt. Att anpassa sig till det som händer på isen är nästan det lättaste. Du måste åka ifrån allt du har känt förut. Men så talangfulla spelare som Filip är här många gånger innan de flyttar hit. Det är JVM och utvecklingscamper och sånt, säger Guerin.

Kommer ni plocka över Gustavsson redan till nästa säsong?

– Ja, det tror jag absolut att vi kommer göra.

Detta gör att Luleå Hockey med största sannolikhet tvingas värva en ny målvakt till nästa säsong. Den åttonde december avslöjade Sporten att Luleå Hockey jagar Tingsryds succémålvakt Niklas Rubin.

Den artikeln hittar du HÄR.