För ganska så precis ett år sedan så sattes det före fredagens match gällande rekordet på 5 128 personer. Det var matchen mellan Linköping och HV71 på Cloetta Center som då lockade publiken.

I fredagens match i Coop Norrbotten Arena var det Luleå Hockey/MSSK och AIK som skulle locka massorna till en SDHL-match. 20 minuter före nedsläpp så såg det ut som om att försöket skulle lyckas för just då fanns det endast ett fåtal sittplatser kvar. Strax innan nedsläpp så fanns det i stort sett ingen sittplats kvar i hallen.

Det nya publikrekordet lyder numera på imponerande 6 220.

Artikelbild

| Melinda Olsson är en av veteranerna i laget. "Jag var tårögd" förklarar hon.

– Det går inte att sätta ord på det här. Jag rös i hela kroppen när jag stod och väntade på att få åka in på isen.

Melinda Olsson, som gjorde comeback efter skada, är en av de verkliga veteranerna, trots sina 26 år, och hon hade direkt efter matchen lite svårt för att sätta fingret på känslorna.

– Jag är glad, stolt och rörd över stödet. Jag är tårögd ännu, förklarar Olsson långt efter slutsignalen.

Visst segern i all ära – men frågan är om inte det var något annat som toppade allt.

Artikelbild

| Skadade Michelle Karvinen ger det danska lånet Silke Glud lite tips.

– Det här är det största som kunde hända för damhockeyn. Vi går i bräschen hoppas att många hänger på nu.

Luleå Hockey inledde riktigt bra och ganska så snart ledde man med 3–0 efter två mål av Emma Nordin.

Artikelbild

| Inte helt oväntat blev Emma Nordin matchvinnare med sina två mål.

– Det är så sjukt. Jag måste nog hem och kolla på matchen för att kunna ta in vad som hände i kväll. Det är helt otroligt, säger Nordin

AIK reducerade i andra periodens absolut sista sekund, men i slutperioden utökade Luleå till 4–1 och matchen var givetvis avgjord.

Luleå Hockeys skadade stjärnforward Michelle Karvinen stod i båset och njöt av hela tillställningen.

– Givetvis hade jag velat vara med, men jag är så oerhört stolt. Jag kunde nog också njuta mer än spelarna då jag stod i båset, förklarar hon.

Danskan Silke Glud som landade i Luleå samma dag som matchen spelades fick en upplevelse hon inte lär glömma i första taget.

– Det var helt orealistiskt och ett minne för livet. Det kommer att ta tid för att förstå att det verkligen har hänt, säger Glud via tolken Michelle Karvinen.

Efter matchen kommer tränare Fredrik Glader ut och tydligt tagen av stunden.

– Jag skulle snacka med tjejerna efter matchen, men det gick inte. Det brast för mig och jag tvingades lämna över. Jag är oerhört tagen av all kärlek vi får här i Luleå, säger Glader och fortsätter:

– Jag hade aldrig tordas hoppats på fullsatt – när vi kom in så var det bara sjukt. Jag älskar Norrbotten det är helt sjukt.