De flesta kan ju Piteåkvintetten Lindgren, Stefan Persson, Mikael Renberg, Tomas Holmström och Mattias Öhlunds fantastiska NHL-karriärer. Lindgren med dubbla All Star-matcher (när coacherna tog ut lagen) på meritlistan, Persson och Holmström med fyra Stanley Cup-ringar vardera, Mikael Renberg prisad och hyllad som en av tre i den fruktade kedjan Legion Of Doom (tillsammans med Eric Lindros och John Le Clair) och till sist Öhlund, toppback i såväl Vancouver och Tampa Bay. De fem Piteåkillarna var och är stora välväxta grabbar. Luleåkometen Lundkvist däremot en enormt "skillad" minilirare.

– Det spelar ingen roll. Skicklighet och smartness har alltid varit viktigt i NHL, men just storleken och fysikens betydelse har minskat senaste säsongerna. Nils Lundkvist är tveklöst en blivande NHL-spelare, hävdar SVT-experten Mikael Renberg.

I det sammanhanget kan det vara värt att påpeka att Renberg haft svindlade rätt när det gäller vilka som kommer att kunna etablera sig i NHL av dem från norr (Skellefteå och Luleå) som prövat lyckan senaste decenniet.

Artikelbild

| Lasse Johansson.

En annan som inte håller inne med superlativerna är Lasse Lindgren, anställd som proscout av sin tidigare klubb Vancouver Canucks.

– Proscout innebär att jag åker runt och kollar på de som redan är draftade. Exempelvis är Timrås Jonathan Dahlén och Växjös Elias Pettersson våra spelare, berättar Lindgren.

– Nils Lundkvist är också en fantastisk skicklig spelare. Han har tagit stora kliv väldigt snabbt. Nils spelade J 18 i Luleå fram till jul ifjol. Sedan hamnade han i J 20 och i höstas fick han chansen i A-laget och tog den med bravur. Han har varit lagets bäste back i flera matcher som 17-åring. Det säger allt.

– Han har ett högt utvecklat spelsinne. Han värderar alla situationer rätt. När han ska åka upp med pucken, när han ska passa och släppa puck. Nils är också bra defensivt. Han läser spelet suveränt i egen zon. Står ofta rätt och i dagens hockey kör man ju inte över eller genom spelare så enkelt, understryker Lars Lindgren.

Artikelbild

| Lasse Lindgren.

Skellefteås tidigare sportchef Lars Johansson känner de flesta av Piteås tidigare NHL-produkter ganska väl. Han har också sett flera av sina adepter från Skellefteå-åren lyckas och misslyckas i strävan i att knipa en ordinarie tröja i NHL. Lars är god vän med Nils Lundkvists pappa Niclas. Duon och tidigare Piteå Hockeyspelaren Mats Björk åkte till Detroit när Nils Lundkvist deltog i en turnering med J 18-landslaget.

– Att Nils är en stor talang vet alla. Han har verkligen gjort avtryck. Det är alltid svårt att spekulera om draften, men det skulle inte förvåna om han "går" tidigt, säger Lars som för några år sedan tackade nej till polarens pojk.

– Policyn i Skellefteå var att inte plocka grabbar som inte lämnat grundskolan. Jag hoppas verkligen att han hamnar i rätt klubb den dag det är dags för NHL, kommenterar Lars Johansson.

Efter debuten i Luleås SHL-lag i höstas har Nils Lundkvist bland annat producerat ett mål i ett bortaderby mot Skellefteå. 17-åringen från Piteå har fått stort förtroende av Luleåtränaren Thomas "Bulan" Berglund från dag ett i truppen. Nils Lundkvist fanns exempelvis med i Luleås line up i måndagens åttondelsfinal mot Brynäs.

Däremot är det inte säkert att han kan spela i onsdagsreturen i Gävle. Nils Lundkvist rapporterades sjuk och fanns inte med när Luleå åkte till Gävle, tisdag.