Rökfyrverkipjäs under utredning: "Förbjudet"

Nu väntar en utredning och försök att identifiera personen som hade med sig rökfyrverkeripjäsen till derbyt i Skellefteå. Personen riskerar att stängas ute från hockeyarrangemang i två år.

Strax före matchstart fylldes bortastå med rök från en fyrverkeripjäs. Nu utreds händelsen av flera olika instanser.

Strax före matchstart fylldes bortastå med rök från en fyrverkeripjäs. Nu utreds händelsen av flera olika instanser.

Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Ishockey2019-10-23 12:18

Strax innan nedsläpp i derbyt mellan Skellefteå och Luleå Hockey började det ryka kraftigt från läktaren där LuleåFans fanns. Ganska så snabbt kunde säkerhetsfolk få tag i rökfyrverkipjäsen och kväva den.

– Det hann inte bli så mycket rök. Matchen kunde starta ganska så snart efter detta, säger Luleå Hockeys Slo (ansvarig för att bygga relationer, inte bara med olika supportergrupper, utan även med polis och säkerhetsansvariga) Mattias Sehlberg innan han fortsätter:

– Jag vet inte om det var speciellt många som ens såg det som hände. Det var tur att den inte hann brisera fullt ut.

Vad händer nu?

– LuleåFans kommer att ha ett möte där man ska ta någon form av beslut. Givetvis tar också föreningen (Luleå Hockey) avstånd från det som hände. Pyroteknik är ju förbjudet och ska inte finnas på läktarna, säger Sehlberg.

Är personen som avfyrade pjäsen identifierad?

– Inte vad jag vet just nu i alla fall. Jag antar att det finns bilder som Skellefteås och Luleå Hockeys säkerhetsansvariga kommer att titta på och se om dom kan se vem som är skyldig.

Vet du vad personen riskerar för straff?

– Det är väl tillträdesförbud i två år. Givetvis beror det på om han/hon tidigare varit avstängd. Sedan vet jag inte om föreningen också riskerar böter.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– För några år sedan så kom det en kille till en match. Han hade inget med LuleåFans att göra och han drog en sån här blinkbengal och han fick tillträdesförbud eller arrangörsavstängning i ett år, säger Sehlberg slutligen.

Luleå Hockeys vd Stefan Enbom ger sin syn på saken:

– Det var väldigt olyckligt och tråkigt att det skedde. Vi har ett visst ansvar då vi har säkerthetspersonal och personer som är där så att det ska vara lugnt, städat, trivsamt och bra när vi har bortafölje med fans. Sedan har Skellefteå som arrangörer skyldighet att visitera alla som kommer in.

Om någon kommer ställas till svars för det inträffande är i dagsläget osäkert. 

– En utredning pågår för att konstatera vad som har hänt och vem som har gjort det. Säkerthetsansvariga går igenom filmmaterial för att se, säger Enbom  och fortsätter:

– Gångerna det har hänt tidigare och man kunnat konstatera vem som gjort det är det personligt straff i första hand, då blir man avstängd från att gå på ishockey under en period. Det är det normala. Jag vet inte om vi som klubb riskerar några böter. 

Mattias "Zelo" Sehlberg, Slo Luleå Hockey.
Mattias "Zelo" Sehlberg, Slo Luleå Hockey.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!