Michael Jernberg från Kinna i Västergötland kopplade i söndags greppet om Rallycross-EM när han, under stundtals svåra förhållanden med mycket regn, körde hem segern i Greinbach i Österrike och övertog den sammanlagda ledningen från Kenneth Hansen.
Det var hans första seger som Skoda-förare i rallycrossens toppklass division 1 efter att han inför säsongen bytt bil från Ford Focus.
Första segern med Skoda...
- Ja. Det var skönt. Jag har kört fyra EM-deltävlingar och en SM-deltävling hittills med Skodan. Det har varit mycket nytt att lära med bilen och mycket nya inställningar att göra, men bilen känns bra och det är ett kul team med bra samarbete, säger EM-ledaren.
Inför helgens andra SM-deltävling i Kalix ligger den ledande EM-föraren trea totalt i SM-tabellen, tre poäng efter ledande Tony Croon och hans Ford focus, och ett poäng efter tvåan Andréas Eriksson som kör Ford Fiesta.
Första SM-serien i rallycross inleddes 17 maj på Ring Knutstorp utanför Helsingborg och dar tog Jernberg en andraplats i A-finalen trots motorstrul och två varv med punkterat däck.
Enbart goda minnen från Kalix
- Jag fick stå över tredje omgången eftersom jag fick lite problem med motorn och då kunde Andréas Eriksson köra in tidspoäng. Det är därför jag ligger trea trots min andraplats i A-finalen.
Vad tror du om tävlingen i Kalix?
- Jag siktar alltid på seger vilken tävling det än är, och chanserna i Kalix är stora. Jag tror det är en bana som passar både mig och bilen. Det var tre år sedan jag var där och körde sist, men jag tror bansträckningen fortfarande är den samma, säger Michael Jernberg.
Hans minnen från Kalix är bara goda. Bra arrangemang och mycket publikintresse och tryck från läktaren.
- Hoppas bara att det inte regnar. Moln gör inget, men om det regnar blir körningen så chansartad och det blir nästan omöjligt att köra om.
Vad tror du om resten av säsongen?
- Jag har ju redan två EM-silver så ett guld saknas i samlingen. Det är det jag siktar på och jag tror jag har chansen att ta hem det. SM är fortfarande helt öppet och allt kan hända. Men jag kör för seger såklart.