Lagom till tävlingen hade sommaren anlänt även till Kiruna. Solen sken och temperaturen var behaglig på lördagen. Arrangörerna hade med hjälp av bra priser lyckats locka flera storlöpare till tävlingen som hölls i anslutning till Kirunafestivalen mitt i stan. Förutom de vindsnabba kenyanerna fanns bland andra duktige långdistansaren Anders Szalkai med i startfältet. På damsidan var Stockholm marathon-vinnaren från i år, Isabella Andersson från Blekinge, skyhög favorit.
De båda kenyanerna satte iväg i ett högt tempo från början och redan efter några kilometer var Japhet Kipkorir loss i täten, en position som han behöll resten av halvmaran. Det var en nöjd segrare som pustade ut i målfållan efter att ha genomfört loppet på tiden 1:03:09. Han tyckte liksom många andra att banan var tuff.
Löparna gillade banan
– Det var hårt, en mycket kuperad bana. Verkligen annorlunda mot det jag är van vid i Kenya. Det var också riktigt tufft att springa själv mesta tiden, sade Japhet Kipkorir som bor och tränar i Göteborg om vintrarna.
Laban Siro, tolva i Stockholm marathon nyligen, fick se sig besegrad med närmare tre minuter och Adil Bouafif, Hässelby SK, kom trea ytterligare någon minuter efter. Anders Szalkai sprang in på fjärde plats.
– De stack iväg ganska fort från början. Tobias Lustig hängde på dem de första kilometrarna innan jag kom ikapp honom efter tre kilometer. Vi sprang tillsammans ett par kilometer och sen fick jag göra ett sololopp, sade Anders Szalkai som tyckte att arrangörerna ordnat en bra tävling.
– Banan var fint utmärkt och det var kul med mycket hejande folk vid varvningen.
Isabella Andersson var snabbast av damerna och hade sjunde bästa tid i halvmaran, 1.14:19.
Hon sprang inte oväntat i en egen division och akterseglade sina kvinnliga konkurrenter med stor marginal. Linda Lundberg, Jukkas IF, kom tvåa och Anna Eriksson, TVAB, trea.
– Jag fick springa själv hela tiden och fick ingen hjälp för att kunna göra en riktigt bra tid. Killarna som var framför mig var för snabba och de bakom mig för långsamma och därför hamnade jag ensam, sade Isabella Andersson.
Hon berättade att hon gärna kommer tillbaka fler gånger och tävlar i Kiruna. Fast målet med karriären är högre än så.
– Jag vill stå på startlinjen i London-OS 2012. Det tänker jag ofta på.
Dan- Eric Archer från Sävedalens AIK vann loppet över 10 kilometer på tiden 32:23. Snabbast av damerna var Stina Andersson med tiden 43:56.