De som hängt med i bandyvärlden vet att det snackats en hel del om det någonsin blir en sammanslagning mellan Haparanda bandy och Torneå bandy. Spekulationerna har hängt i luften. Ändå kom beskedet som en chock. Igår skrevs avtalet mellan klubbarna på och det blir alltså en ny superklubb med namnet Haparanda-Torneo PV.
- Det här är inom bandyvärlden unikt. Sammarbete har det alltid funnits men det har aldrig skett en sammanslagning, säger Markko Taramaa, lagledare i ToPv.
Sammanslagningen innebär helt enkelt att det kommer bildas två lag. Ett elitlag som ska spela i Sverige och ett utvecklingslag som får slåss på den finska sidan. Men hur laget kommer att se ut är ännu ovisst. Säkert är att det kommer gå en hel del spelare över gränsen mellan Finland och Sverige fram till den 15 januari nästa år då transferfönstret stänger.
"Vi förhandlar"
- Vi hyr in spelare över gränserna så länge och så får vi se hur det går. I januari är det avgjort vilka spelare som spelar i den finska och den svenska ligan, säger Marrko Taramaa.
Tonreå PV har under 13 år varit den mest framgånsrika klubben i finsk bandy. På tretton år har de spelat tolv finaler. Och det har blivit sex guld. Haparanda bandy spelar i sin tur i allsvenskan och lyckades förra säsongen gå till elitseriekval.
Meningen är nu att det nybildade elitlaget som kommer spela i allsvenskan i år ska gå ännu längre och ta sig hela vägen till elitserien. Och Tommy Innala är säker på att det kommer att gå vägen med den tillkomna finska förstärkningen.
- Tårneå är kanske världens bästa bandylag för att de spelar med så många egna produkter. Nu har vi sportslig material att jobba med. Vi ska till elitserien. Inom tre år vill vi vinna, säger han.
Lagbygget är nu i full gång. Tränare blir Jukka Ohtonen, med ett långt förflutet i Tornio PV.
- Det är en utmaning. Senaste tio åren har jag varit med i många finaler. Nu blir det nya lag i ett nytt land, säger han.
Nu blir det till att hitta assisterande tränare och se över spelarmaterialet.
- vi har pågående förhandlingar med åtminstone en finsk lanslagsspelare men vi vill inte ge några namn i dagsläget, säger Markko Taramaa.
En spelare som defenetivt är klar är Paulus Pörhölä, varit med och vunnit guld med Torneo PV och som även varit över i Kalix ett år och spelat.
- Det känns inspirerande att spela mot nya lag. Allt känns så nytt än så länge.nu kommer det bli lugnare spel. Det är mer taktiskt spel i Sverige än i Finland där det är mer på. Det kommer nog bli spännande för de svenska lagen att möta oss, säger Pörhölä.