Femte och sista deltävlingen av LaitisCup i folkrace kördes på Bodens motorstadion i helgen. Två deltävlingar i Västerbotten och övriga i Piteå, Luleå och Boden.
Inför helgens finaltävlingar hade Thomas Rosenberg en klar ledning i cupen. 13 poäng före Tobias Nordin och den ledningen tänkte han inte lämna ifrån sig frivilligt. Det stod klart redan efter lördagens kvalomgångar.
Han inledde då med en andraplats och vann sedan de två övriga kvalheaten.
I lördagens sista heat stod han för en mästerlig uppåkning från tredjeplatsen till ledningen. Igår blev det en heatseger och en andraplats inför finalen. Totalsegern i LaitisCup är en av "Rosens" roligaste och en vinst han håller högt.
- Absolut. Jag vann i Umeå och har varit i A-final i fyra av deltävlingarna. Det här går utanpå det mesta.
"Rosen" är en populär och skicklig folkraceprofil och hör med sina 50 år till folkracesportens rutinerade garde.
- Du ser att vi gamla duger än, sade "Rosen" leende till NSD. Vid en av de tidigare tävlingarna var det en yngre förare som frågade om han "fick hjälpa farbror upp på prispallen" men än har de en del att lära.
Thomas kör en Saab som har sin speciella historia.
- Den bilen byggde jag för 20 år sedan till en granne. Efter det har den vandrat runt i Boden som rena vandringspokalen. Till för fem år sedan då jag köpte tillbaka den, säger han
Sade Thomas "Rosen" Rosenberg och skyndade iväg att lägga ett stödbud på sin bil. I folkrace är alla bilar till salu för 6 500 kronor och han vill säkert ha kvar Saaben ytterligare en säsong.
Det vill säkert även vinnaren av gårdagens A-final. Petrus Johansson Älvsbyn ha. Petrus köpte sin bil för tre veckor sedan och det var första gången han tävlade med den nu.
En stor framgång
Totalvinnare bland de fartälskande damerna blev Jenny Isaksson Piteå med sin Saab. Efter en händelserik final med täta närkamper, avåkningar och ett par ordentliga smällar.
- Min största framgång. Det var det här jag ville, jublade Jenny.
Folkrace är som bekant en kamp bil mot bil och det är klart att det hände en del på vägen. I ett av lördagsheaten kolliderade de båda luleförarna Jonas Wollbro och Jonny Lundin med en spektakulär volt som följd. Utan personskador dock. I ett annat heat lossnade ett bakhjul på Oskar Olofssons Amazon i full fart men även det missödet slutade väl.