Larsson var hela tiden bland de främsta av det 47,3 kilometer långa tempoloppet. Efter den tredje mellantiden hade han gått upp i ledning men Fabian Cancellara var den starkare i slutet.

Bronset gick till amerikanen Levi Leipheimer.

-Jag visste att banan skulle passa mig, säger Larsson om tempoloppsbanan som hade en höjdskillnad på 400 meter och två backar att bestiga.
-Jag satsade 100 procent och det kunde lika gärna ha gått åt helvete.

I helgen kom snart 28-årige Larsson på en 24:e plats i linjeloppet i Peking.

Silvret i tempoloppet är den största framgången någonsin i cyklistens karriär.

-Det här är riktigt stort för mig. Ingen förstår vilket lidande detta är.

Söndagens silvercyklist, Emma Johansson, som överraskade med en andraplats i damernas linjelopp, fanns på plats för att heja på Gustav Larsson.

-Han åkte fantastiskt, han var med från start till mål, säger Johansson, som satt tillsammans med pojkvännen och tränaren Martin Vestby.
-Vi har skrikigt och skrikigt. Vi var fyra svenskar som satt mitt bland en massa schweizare. De var säkert fyra gånger så många.

Larssons sambo, Veronica Andréasson, följde loppet hemma framför tv:n.

-Det är helt otroligt. Det var svårt att sansa sig när han cyklade in mot mål, jag vågade inte ta ut något i förskott men samtidigt var jag så glad att jag hoppade framför tv:n. Jag försökte hålla känslorna tillbaka, men nu när det är klart känns det jätteroligt, säger Andréasson, som själv är proffscyklist.
-Jag unnar verkligen Gustav det här, han hade som målsättning att ta medalj, och lyckades.

-Det är också jättekul att de två medaljer Sverige tagit hittills båda är från cyklingen. Jag hoppas att folk ska se att cyklingen kommit till en ny nivå, där dopning inte lönar sig, säger hon.

Cyklisterna Gustav Larsson och Emma Johansson har tagit de två enda svenska medaljerna hittills under OS i Peking. Förbundskapten Hans Falk kan inte nog understryka hur viktiga de två silvermedaljerna är för den ständigt smutskastade cykelsporten:

-De här framgångarna är enormt viktiga. På en skala ett till hundra är det här viktighetsgrad hundra, säger förbundskapten Falk till Radiosporten.

Gustav Larsson, 27, blev professionell 2003 i italienska Fassa Bortolo-stallet. Året efter slog han igenom på allvar då han överraskande tog en fjärde plats i tempoloppet i VM i Verona, Italien.

Larsson blev svensk tempomästare 2006 och 2007.

2006 tillhörde han franska 2006 Francaise des Jeux-stallet. Förra säsongen tävlade han i Unibet cycling team men stallet lades ner eftersom man inte fick delta i de stora tävlingarna som Giro d'Italia och Tour de France. I år gick han över till det danska CSC med Bjarne Riis som manager. I CSC återfinns även Marcus Ljungqvist.

Larsson bor i Besano, Italien, med sin sambo, proffscyklisten Veronica Andréasson.