Som NSD skrev redan för 15 dagar sedan arrangeras den 31 oktober K-1-galan Rumble of the Arctic i Pontushallen.
I går var den före detta proffsboxaren Paolo Roberto, numera en av eldsjälarna bakom K-1 i Sverige, på plats i Pontushallen för att informera om K-1 i allmänhet och galan i Luleå i synnerhet.
En sak som självklart kom upp var kritiken som ofta riktas mot K-1. Det finns många som hävdar att K-1 är en våldsam företeelse som inte borde tillåtas, men Roberto - före detta nordisk mästare i såväl taekwondo och kickboxning - är det en felaktig bild.
- Det låter värre än det är, och ser även värre ut. Det finns kanske inte så många regler, men reglerna följs verkligen. Domarna är enormt rutinerade och har väldigt strikta förhållningsregler, säger han.
Enligt Roberto är det felaktigt att beskriva K-1 som en sport. Istället ska det ses som en turnering som vill samla de bästa fighterserna från olika sporter. I slutet av en lång säsong samlas de allra bästa för en final i Tokyo Domes, där världens allra bästa fighters utses.
"En fantastisk line-up"
Galan i Luleå är det första steget i att kvalificera sig dit.
Från Luleå kan man nämligen kvalificera sig till finalen på Hovet i Stockholm i november. Och gör man bra ifrån sig där, ja, då kan man få åka till Tokyo.
Vad kan vi då förvänta oss i Luleå? Enligt Roberto, som kommer att vara ring announser under Luleå-galan, är det riktigt hög klass på arrangemanget.
- Det är en fantastisk line-up vi har här. Vi har nationella mästare, europamästare, ja flera riktigt, riktigt bra fighters.
Hur pass bra klass håller den här galan jämfört med de som har varit i Stockholm?
- Väldigt bra klass. Det är ju ett par riktiga drömfighter vi har här.
Höjdpunkten i Pontushallen är utan tvekan kvällens sista match, den mellan Dzhabar Askerov, Förenade Arabemiraten, och tysken Denis Shneidmiller. Matchen gäller EM-titeln, som Askerov just nu innehar.
Stort intresse från allmänheten
- Dzhabar är verkligen grym, säger Roberto.
Intresset för att få arrangera denna deltävling var stort från flera olika städer var stort, men enligt Roberto så är de övertygade om att de valde rätt med Luleå. En stor anledning är Pontushallen.
- Den är perfekt. Oavsett var i hallen man sitter kommer man se riktigt bra. I Globen, då är det mer som att man ser två myggor långt borta.
Och intresset från allmänheten är stort.
- Vi sålde 1000 biljetter på en vecka. Det är mer än vad vi sålde i Globen.