Baklängesvolten och det åtta meter höga och 21 meter långa språnget från rampen till den puckel som var nedslagsplats gick bra. Men redan på första långsidan av den efterföljande crossbanan tappade Niklas kontrollen på sin Polaris IQ 600, voltade och bröt förmodligen benet.
Niklas grinade illa när han togs om hand av ambulanspersonalen för vidarebefodran till Sunderbyn.
- Kvalet skall inte vara några problem, trodde 24-årige Niklas annars innan sin ödesdigra vurpa. Jag har kört trick med skoter sedan december 2006 och jag tror på en framtid för den här sporten.
- Speed & Style, eller X-games är en stor sport i USA och det är klart att det vore kul att en dag få tävla där.
Stora namn
Det är väl möjligt att Niklas har rätt i att Speed & Style kan etablera sig i motorsportfamiljen i den norra delen av landet.
Man kör på en bana som till hälften är en crossbana medan den andra halvan är mer spektakulär med sina vådliga hopp från ramperna. Domarna delar sedan ut poäng för snabbaste tider och för mest avancerade trick.
Direkt efter travtävlingarna i torsdagskväll satte arrangörerna av Speed & Style igång med sitt banbygge på innerplan och på upploppet. En etablerad motorsport på andra sidan Atlanten som nu hade sin Europapremiär.
Till start kom canadensaren Ross Mercer och norrmannen Stian Pedersen. Samt den svenske favoriten och dalmasen Daniel Bodin som nyligen var ende europe i världsfinalen i X-games i USA. Ett sorts VM i akrobatik med snöskoter.
Dessutom deltog även tre motocrossförare med sina cyklar.
Favorit som höll
Daniel Bodin var favorit till slutsegern och han vann också finalen med sina avancerade trick.
- Det här är ingen sport som man blir rik av, sade Daniel. Det finns litet prispengar att tävla om men vi är beroende av sponsorer och dessutom måste vi förstås jobba vid sidan om också.
Det gäller att ha både mod och perfekt timing i den här sporten och det är onekligen litet av kamikazepiloter över skoterförarna. En relativt stor publik hade också sökt sig till Peabtravet även om arrangörerna hade hoppats på ännu flera åskådare.