Det var i lördagens andra och avslutade finalheat i snabbaste långnabbsklassen - när det verkligen gällde - som kalabaliken uppstod. Inblandade var Kalixföraren Fredrik Tiger och Mikael Jansson från Råneå som båda hade kniven på strupen för att knipa totalsegern. Efter att Tiger haft lite för brått iväg i starten och reglementsenligt tvingats att stanna gav han järnet för att hinna i fatt och förbi ledande Jansson men hamnade rätt i en plogkarm.
- Han försökte köra om på innern, fick ett tokigt spår och sedan åkte vi ihop, förklarade Jansson som visserligen kunde fortsätta sin resa in till mål, men möttes av svart flagg och dubbla protester:
- Den första handlade om jag kört för fort och inte bromsat tillräckligt. När beskedet sedan kom, att jag faktiskt inte kunnat göra mer än jag gjorde, lämnade Sören Häggström - som annars vunnit - in en ny protest på beslutet. Men den ogillades också, och då blev det ändå guld till slut, sammanfattade Jansson.
Inget snack om saken
I kortnabben var det däremot inget som helst snack om saken. Där tog Rånebon Johan Risström en minst sagt imponerande totalseger efter att ha vunnit säsongens alla tävlingar, inklusive de två i Robertsfors. Trots strulet i långnabbsklassen innebar de dubbla Råneå-gulden ett dubbelt firande. Inte minst på hemmaplan:
- När vi kom hem hade några fans satt upp en stor skylt på gården där det stod SM-guld. Men jag misstänker svärmor, skrattade Mikael Jansson.