Förra sommaren hade Målvaktsverkstan premiär i Luleå och Coop Arena. Då samlades 36 semesterlediga målvakter från hela Sverige för finslipning, specialträning och tekniktips.
Det var allt i från landslagsspelare till pojkspelare. Alla leddes de av toppinstruktörer i form av elittränare som Erik Granqvist, Ulf Nilsson och Fredrik Mikko.
Det hela resulterade i en enda stor succé och snart är det dags igen.
- I fjol ville vi först och främst testa och se om det fungerade över huvud taget. Och det gick bra och var jätteroligt. Samtidigt fick vi bra feedback från flera av målvakterna som tyckte att det var väldigt givande, berättar förre Luleå Hockeymålvakten Erik Granqvist, en männen bakom Målvaktsverkstan som till vardags är målvaktstränare i Färjestad.
- Nu är intresset jättestort. Vi har till och med fått sätta folk på en reservlista, fortsätter han.
Hårda träningsdagar
Totalt 54 målvakter är anmälda till årets "verkstad" som inleds den 24 juni i Sunderby ishall. Där kommer de hålla till under fyra stenhårda träningsdagar då Coop Arena är under ombyggnad.
Flera stormålvakter som var med i fjol gör comeback även i år. Stefan Liv (HV71), Daniel "Hento" Henriksson (förra året i LHC) och Jonas Gustavsson (FBK) är några av dem som återvänder.
Dessutom kommer utespelare som Linus Omark och Johan Harju dit för att agera "skjutvapen" samt ta del av hur moderna målvakter fungerar och tänker.
Det kommer alltså att finnas många profiler att njuta av för besökarna på läktaren.
- Tanken är att alla ska få nöta in tekniken och komma igång på is innan säsongen börjar, säger Erik Granqvist och fortsätter:
- Men vi lägger också väldigt stor vikt vid nya trender inom målvaktsspelet. Det är ett jättebra sätt för målvakterna att hålla sig ajour med utvecklingen.
Stort utbyte
Kan erfarna elitseriemålvakter verkligen få ut något av det här?
- Oh ja. För dem är det värdefullt att få personlig information om sitt spel samt tips på vad de kan utveckla.
- Det är väl en av anledningarna till att så många kommer tillbaka, säger Granqvist och poängterar även det enorma utbyte som sker mellan målvakterna.
- Alla har en unik spelstil som de delar med sig av. Det är läckert att se hur mycket de kan lära av varandra, säger han.