Zigmunds Jansons är den ende som blev kvar i Kiruna efter klubbens satsning som faktiskt bar hela vägen till elitserien åren kring millennieskiftet. Som mest hade klubben fyra lettiska brottare i laget på en och samma gång.
De senaste tiotalet åren har Zigmunds Jansons varit tränare vid sidan av sitt civila jobb som lärare. Nu har hans kvalitéer uppmärksammats av förbundet.
- Vi är fantastiskt stolta. Det här är bra för svensk brottning och det är bra för oss i klubben, säger Lars-Ola Särkimukka, ordförande i Kiruna SK.
Tanken är att Zigmunds Jansons ska motivera och utveckla Sveriges bästa ungdomsbrottare i åldrarna 14-17 år - och samtidigt själv få nya impulser att ta med hem till Norrbotten.
- Absolut, jag räknar med att utvecklas som tränare, ledare och människa, säger han.
Bra bredd på verksamheten
Uppdraget inleds i det närmaste omedelbart. Om två helger är det ungdoms-SM i Sundsvall och naturligtvis är nye förbundskaptenen på plats.
Efter tävlingarna kommer Zigmunds Jansons att kalla de fyra bästa i varje viktklass till läger. Därefter fortsätter uttagningarna till ungdoms-EM som går i Sarajevo den 3-8 augusti.
Enligt Jansons har Sverige bra bredd på ungomdsverksamheten. De unga brottarna är taktiskt drivna och har tekniken och styrkan som gör att de kan hävda sig mot jämnåriga från de stora brottarnationerna
Den stora utmaningen består i att få dem att fortsätta längre upp i åren.
- Alldeles för många lägger av för tidigt. Vi ser det i Norrbotten, men även i övriga Sverige, säger han.