"Soptippssträckan" precis utanför Råneå är en gammal bekant special för länets - och gästande - rallyförare. Den har många ansikten men kanske inget så besvärligt som årets: när den nyhyvlade vägen utsatts för regn och timmar av hårdkörning handlade det allt mer om att hålla sig kvar i fårorna.
Som för Tommy Jakobsson. Hemmaföraren kom dessutom till tävlingen med den bekanta R-Civicen i näst intill nyskick.
- Vi fick ju byta "lite" efter rullningen i Piteå i februari. Hela sidorna, plåt, rutor och en del annat, medger han leende.
Den ofrivilliga renoveringen verkade bara sporra Jakobsson som satsade friskt vid första rundan och körde in på strax under 1.55 minuter, bara knappt slagen av 4wd-gänget.
Men andra åkets seedade startordning och den allt mer uppkörda sträckan tog ut sin rätt när Jakobsson på uppvägen med millimetermarginal klarade sig undan ett nytt besök hos plåtslagaren.
Precis efter chikanens andra höbal tog bilens bakvagn ett kliv ur de djupa spåren - mot ett granparti.
- Hann bara tänka "shit, nu smäller det", flinar Jakobsson som dock hade tur i oturen: ytterhjulet studsade mot den uppsprutade grusvallen och kastade efter en liten luftfärd tillbaka bilen på vägen. Utan vidare missöden.
Men tiden tog desto mer stryk. Drygt sju sekunder långsammare än i första åket var inte enligt plan.
- Åket var väl hyfsat i övrigt men första var betydligt bättre, konstaterar Jakobsson som har ett par segrar i den klassiska tävlingen sedan tidigare och nu blev snabbaste 2wd-förare.
Till saken hör att föret inte gjorde putsningar på andra varvet till någon självklarhet. Elva förare lyckades - men få plockade fem sekunder, som Johan Riström i RC-klassen.
- Jag tog det lugnt i början, ville göra en säker första sträcka och känna på, förklarar han.
Men i andra laddade Riström fullt och förbättrade från 1.57 till 1.52, bara slagen av tre finska 4wd-ekipage.
- Och om det varit ett varv till skulle jag ökat farten ytterligare, säger föraren. Han tillägger samtidigt:
- Men jag har aldrig kört på något så halt, alla vintertävlingar inräknade.
Resultatet var möjligen en liten revansch för finalen vid Is-SM, också den i Råneå, där Riström efter en krock och domardiskussion fick ge upp gulddrömmen.
NMS-föraren Lars Johansson vann Volvocupklassen och slog samtidigt med knapp marginal ekonomisegraren B-G Ahlbäck.