Hela 205 skyttar hade sökt sig upp till Tornedalen när Påskrallyt inleddes med tävlingar i Pajala. Tre skyttar lyckades pricka in 30 träffar och S3-skytten Jan-Olof Lampinen var en av dessa.

- Allt har funkat i dag. Skyttet i liggande, skyttet i knä och vind- och avståndsbedömning, säger han.

När de fyra komponenterna klaffar för Jan-Olof Lampinen så brukar det sluta med seger.

Han missade inte ett enda skott och 30 träffar och 19 innerringsträffar räckte till seger i elitklassen i Pajalas tävling.

- Att vinna i elitklassen under Påskrallyt är stort. Hit kommer ju landets bästa skyttar så det är verkligen knalltufft, säger han.

Pricksäker norrman
I går trumfades hans resultat endast av norske Halvar Sva som segrade i klass F4 med 30 träffar och 21 innerringsträffar. Pajalas tävling skulle ha innehållet sex stationer men nu blev det endast fem eftersom de senaste veckornas vårvärme tärt på Torneälvens is. Det ledde bland annat till att en av arrangörernas skotrar gick genom älvens is.

- Det blev dramatiskt men tack och lov var det bara på 1,5 meters djup så föraren klarade sig. Huven och vindrutan stack upp och efter tre timmars slit kunde vi till sist bärga skotern, säger arrangören Göran Kieri.

Långt ut på kvällen slet Nils Ström och alla de andra i Övertorneå skytteförening med att sätta ut figurer till dagens SM-tävlingar.

- Det är jobbigt så in i helsike eftersom det är så mycket vatten på isarna. Men vi kämpar och sätter nu ut de sista figurerna och hoppas att det ska fungera, säger Nils Ström.

Tävlingen i Pajala var en av två landslagsuttagningar och Jan-Olof Lampinen har nu skapat sig ett guldläge att ta en landslagsplats. I fjol slutade han på åttonde plats och kan han upprepa den bedriften har han förmodligen skjutit till sig en plats i landslaget.

- Visst är det här en bra öppning men jag har egentligen aldrig haft landslaget som något mål. Jag ser i alla fall fram emot att skjuta SM, säger han.