Military world games kan liknas vid ett OS där militärer deltar. Det handlar om cirka 6 000 deltagare från 110 nationer och denna jättetävling arrangeras precis som de olympiska spelen vart fjärde år. I år kommer tävlingen att gå i Brasilien och tre norrbottniska skyttar finns med.

Gevärsskytten Peter Östling var där så sent som i fjol när militära VM avgjordes och han ser fram emot att få komma dit igen.

- Det är lite av en arbetsförmån att få åka iväg för att skjuta, säger han i något som väl får betecknas som veckans understatement.

VM arrangerades i december under en period när det är väldigt varmt.

- Då var det 45 grader i skjuthallen och det var ruggigt jobbigt. Jag hade stora problem att få i mig tillräckligt med vätska och lite nervositet på det så blev det många turer på toaletten, berättar Östling.

Han minns också att de tjocka skyttekläderna i canvas nästan var genomblöta.

- Har aldrig varit med om något liknande. Det var en upplevelse, säger han och skrattar.

"Jag har höga förväntningar"
Men nu är det istället ett klimat som påminner mer om svensk högsommar med en temperatur på mellan 20-30 grader.

Samtliga tre skyttar representerar regementet A9 och Anton Lindfors och Ted Granbom tävlar i gevär respektive pistol.

- Jag har förväntningar att skjuta kring personrekorden. Det har varit ett år där jag sköt relativt höga resultat i början av säsongen men sedan har det gått nedåt. Det är stora tävlingar och det gäller att huvudet måste vara med och att våga leverera och vinna, säger Anton Lindfors.

Trion åkte den 13 juli och återvänder till Norrbotten den 27 juli. Alla är eniga om att det kommer att bli en upplevelse för livet.

- Det är ett ganska späckat program men jag hoppas ändå innerligt att vi får tillfälle att se oss lite omkring. Sedan skulle det givetvis vara skoj att se lite av de andra grenarna, fortsätter Lindfors.

De ska bo i de tänkta OS-byarna som byggts upp inför de olympiska spelen som avgörs i Brasilien 2016.

- Kan vi sedan prestera skyttemässigt så skulle det vara enormt skoj, säger Lindfors.

Norrbotten kommer också att representeras av orienteraren Carin Emlén, I19, och triathlonledaren Hans Åhman, A9.