Han var den ende av länets brottare som tog sig vidare från lördagens kval till söndagens finaler. Detta efter att ha inlett första matchen med en klar förlust mot ryske landslagsmannen Shokaruddi Ayubov, fortsatt lite svagt i andra matchen mot ryske Dmitry Goncharov - men fullkomligt exploderat i tredje ronden och vunnit på teknisk överlägsenhet.

Därmed väntade matchen om tredje och fjärde platsen på söndagen. Denna gång mot ryske landslagsmannen Vladimir Illnitskiy som visade sig vara totalt orubblig för Kirunabrottaren:

- Han fullkomligt puttade ut mig. Det enda jag egentligen kunde göra var att försöka hålla nere poängen, sa Viktor Pääjärvi - som ändå inte klagade:

- Det kan vara värt att ta lite stryk. Jag vill bli en av de bästa längre fram i karriären, så därför var det oerhört bra att få se hur mycket som krävs.

Övriga två norrbottningar åkte ut redan under lördagen:

Jonatan Andersson, 16 år, Luleå BK, 66 kilo, efter att ha förlorat bägge sina matcher - vilket kanske inte var så konstigt eftersom det var hans första på den här nivån.

Juha Liisananitti, Haparanda SKT, 66 kilo - efter att ha vunnit mot just Jonathan i första matchen, fortsatt med en tät förlust och sedan förlorat mot ännu en av "superryssarna".

- Det är tufft för våra norrbottningar att möta världseliten, eftersom det naturligtvis är en lite annan nivå än de är vana vid . Men de gjorde vad de kan, säger Zigmund Jansons, Kiruna, som inte bara är tränare för svenska landslaget utan också för Viktor Pääjärvi.

Hur framtiden ser ut för norrbottensbrottarna tycker Jansons är svårt att sia om. Men han konstaterar att länets geografi och de långa avstånden försvårar sparringen. Det innebär inte att han saknar hopp. Inte minst när det gäller just Viktor Pääjärvi:

- Han största styrka är att han är så målmedveten. Han tar också hela tiden nya steg framåt. Fortsätter han så kan han bli hur bra som helst.

Kirunabrottaren själv var mer taggad än någonsin efter helgen:

- Nu vet man hur bra man måste bli. Så nu vill jag bara hem till mattan och träna.