Normalt sett tar det uppemot två månader för en konståkare av världsklass att byta skridskor. Helst gör man det under det tidiga sommarhalvåret då det inte är någon akut brådska att sätta hoppen och åkningen med det nya materialet.

När Alexander Majorovs skridskor gick sönder, bara veckor före EM i England, hade han lätt kunnat drabbas av panik.

Men det är inte hans stil.

Artikelbild

| Trots sina sargade fötter tränar Majorov två pass om dagen.

- Det här ändrar inte mina chanser, det är bara förberedelserna som blir mycket jobbigare, säger 21-åringen från Luleå som tävlar på EM nästa vecka.

"Var tvungen"
Det var under julhelgen som klacken lossnade på de gamla skridskorna. Majorov tvingades skicka efter ett par nya och nu har han tränat med dem i ett par veckor.

- Det har varit ganska jobbiga veckor. Men jag hade ingen annan utväg, jag var tvungen att byta skridskor. Det gick inte att åka på de gamla.

Skavsår
Majorov berättar att det har varit ett långt ifrån optimalt skridskobyte.

Artikelbild

| Fotfel. Alexander Majorovs skridskor gick sönder - då tvingades han åka in ett nytt par bara veckor före EM. "Det har varit ganska jobbiga veckor", säger Majorov till NSD.

- Helst ska man inte träna hopp direkt när man bytt skridskor, man brukar ta det ganska lugnt i början. Men jag har tränat på som vanligt, alltså två ispass om dagen, säger han.

Och den hårda träningen kostar.

Artikelbild

| Fotfel. Alexander Majorovs skridskor gick sönder - då tvingades han åka in ett nytt par bara veckor före EM. "Det har varit ganska jobbiga veckor", säger Majorov till NSD.

- Fötterna blöder och det gör ont. Jag kan gå på dem, men jag har hela fötterna tejpade nu så att jag inte ska få skavsår. Men det får jag ändå, säger han.

Landat drömhopp
Om EM nästa vecka säger Majorov:

- Det har varit svårt att förbereda sig med de nya skridskorna. Det är nytt, det är hårt. Jag känner mig som en nybörjare. Men nu börjar jag komma in i det mer och mer, förhoppningsvis är det okej nästa vecka, säger han och delar med sig av en positiv nyhet:

- Jag har äntligen landat en kvadrupel med de nya skridskorna på träning. Jag är nog tillbaka snart.