När Luleå Hockey åkte ut i kvartsfinalen mot AIK var det i praktiken det första bakslaget som Jonas Rönnqvist haft under sin tränarkarriär. Oavsett om han tränat Piteå, Almtuna eller Luleå har hans lag konstant överraskat positivt.

I våras tog det stopp.

Trots seriesegern, trots de hundra poängen, var ett märkligt kraftlöst Luleå Hockey, efter den första och en smula turliga segern, aldrig nära att hota AIK.

Artikelbild

| Luleåtränaren Jonas Rönnqvist.

- Vad som gick snett finns det inget facit på. Jag har en åsikt, du har säkert en, "Bulan" har en. Men dels fick en dipp i vårt spel och då blir det svårt, dels tappade vi både Sami Sandell och Chris Abbott som stod för mycket av vårt närkampsspel. Vi kom aldrig åt dem, det är bittert som fan.

Jag har skrivit väldigt mycket om att ni tog slutspelet på för stort allvar, att det hjälpte till att sänka er.

- En stor anledning till att vi tog hundra poäng är att vi letar fördelar överallt. Men man måste kunna njuta, det får aldrig bli robotmässigt. Grundbulten för all idrott är ju att ha kul.

Ändå framstod ni som robotar, dåligt tillverkade robotar, när ni mötte AIK - även vid sidan av isen.

Artikelbild

| Luleåtränaren Jonas Rönnqvist var inte nöjd med domarnas insats i går.

- Det kanske blir så, omedvetet. Man ska säga vissa saker, inte säga vissa saker, det blir ett annat spel - och det kanske vi förlorade. Vad som är rätt och fel är svårt att säga men jag kan hålla med om att vi hamnade efter även där. Det blev en slags olustkänsla.

"Vi vill vinna alla matcher"
Alla lag får sina svackor under säsongen. Ni hade ingen - förrän slutspelet kom.

Artikelbild

| Luleåtränaren Jonas Rönnqvist var inte nöjd med domarnas insats i går.

- Det kan ha varit så. Alla lag får den svackan, när åtta-tio spelare tappar formen samtidigt. Två procent här, tre procent där - det blir inget bra i slutänden.

Finns det någon tanke om att strunta i seriesegern, ta en period under året när man tar det lite lugnare och sedan komma fräschare till slutspelet?

- Ja, visst hade det varit en idé - om vi visste att det fungerade. Men jag tror att det snarare handlar om att lära sig klara av att vara konsekvent även i ett slutspel. Vi vill vinna alla matcher, vi vill skapa goda vanor, vi vill vinna serien. Jag tror inte på att offra det ena för att vinna det andra.

Men ni får aldrig några enkla segrar.

- Nej, så är det. Visst försöker vi hitta vägar till enklare segrar, det vore en jäkla besparing att bara kunna spela av sista perioden i säg...femton matcher under säsongen. Jag såg på "Skavlan", Kjetil Andre Aamodt och Lasse Kjus var där. De har tagit flest alpina mästerskapsmedaljer genom alla tider och hävdar att nyckeln till det är att de varit så skickliga att de kunnat vinna trots att de bara åkt på 90 procent. Du kommer undan skador, du slipper slita ut dig, det finns många vinster. Men jag tror det dröjer länge innan vi får se ett lag komma undan med det i elitserien, det krävs en ruggig kapacitet.

Vill utöka elitserien
För bara två år sedan var den här föreningen ett par mål från kvalserien. Var förväntningarna på er rimliga?

- Det tycker jag. Sen ska man vara medveten om hur sjukt jämnt det är. Egentligen tycker jag att det är bedrövligt att ett lag som Djurgården ska straffas så hårt.

Men är det inte kul?

- Visst kan det vara kul för ett fåtal, men i år hade vi en situation där sex lag spelade de sista matcherna med total ångest. Det är inte utvecklande. Vad är det för ett företagsklimat, där man kan göra ett fåtal felbeslut eller få tre nyckelpersoner inom företaget sjukskrivna, och drabbas av ett 80-procentig omsättningsbortfall?

Det låter som ett inlägg i debatten om en stängd elitserie.

- Nej, jag vill ha kvar den där grundtanken från svensk idrott, man ska kunna klättra i seriesystemet. Men med en utökad elitserie - det finns underlag för 14 eller 16 lag - och ett lag som får kvala neråt skulle det bli enklare att jobba långsiktigt.

Det låter som en önskan från en kille som förväntar sig att vara kvar här under lång tid. Ändå skrev du bara på kontrakt för en säsong. Varför?

- Det är ett djävulskt tufft yrke, det gäller att man har kraften. Man måste vara hundra för att göra ett bra jobb. Av den anledningen kände jag att det är ansvarsfullt att ta ett år i taget, både för mig och föreningen. Min ambition är definitivt att vara kvar här länge och försöka göra något bra av det här.

Vad drömmer du om i framtiden?

- Jag vill skapa en etablerad toppklubb som får ungdomar i den här stan att vilja spela hockey, jag gillar att skapa saker. Min dröm är att ta guld med Luleå, att göra Luleå till en maktfaktor i svensk hockey.