Dagens träningsomgång är precis avklarad när NSD når viltmålsskytten Rickard Johansson i Västerås.

Det är också i den staden där VM inleds kommande helg.

För 22-årige Rickard Johansson blir det samtidigt debut i VM-sammanhang.

Men trots sin unga ålder - och relativt korta karriär - har Johansson ändå hunnit med att vinna en hel del stora segrar.

På meritlistan finns en handfull SM-guld och ett guld och ett silver i lag från EM i fjol.

Och så sent som den gånga helgen försvarade Johansson sitt SM-guld i enkel jägarkombination.

- Det är lite annorlunda skytte, det är inte samma sak. Men rent mentalt känns det bra att få en sådan tävling som SM i kroppen innan VM. Man lär sig hantetra nerverna, man skjuter ju med en del press på SM. Det är ett bra sätt att få in en positiv känsla, säger Johansson, som sedan EM-succén i fjol har ägnat i stort sett all tid åt att förbereda sig för årets VM-tävlingar med landslaget på hemmaplan.

"Jag lyckades bli övertränad"
En del i förberedelserna var att Johansson flyttade till Eskilstuna under hösten i fjol för att kunna träna på heltid.

- Men det blev bara två månader, sedan flyttade jag hem igen. Jag fick ganska mycket hemlängtan efter ett tag. Att bara träna och inte ha något annat att göra blev ganska tungt i längden, säger Johansson, som tränade flera pass i stort sett varje dag.

- Det var en nyttig erfarenhet. Men jag lyckades bli övertränad i axlarna. Så jag var tvungen att ta det lugnt ett par veckor efter det att jag flyttade hem igen.

Förutom alla timmar på skyttenbanan och på gymmet har Johansson även ägnat mycket tid åt den mentala biten.

- Jag har jobbat efter ett speciellt program som jag fick av en pistolskytt. Det handlar om att få in ett mönster i det du gör. Jag har mentalt tränat in alla steg som man gör under en tävling. Så även om du skjuter ett dåligt skott ska jag klara av att bara fokusera om och inte tänka på det. När vi sköt i Tjeckien för ett par veckor sedan märkte jag att det hade gett resultat.

Hur är formen nu då?

- Det känns faktiskt bra. Det känns stabilt och förhoppningsvis kan jag behålla känslan fram till tävlingsstarten. Det är mycket som står på spel. Det blir lite extra med tanke på att tävlingen avgörs i Sverige. Och så kommer ju mina föräldrar också ner för att följa mig.

Benen skakade under EM
Hur mycket betyder det att du fick göra debut med landslaget på EM i fjol?

- Att ha en sådan tävling i kroppen betyder mycket. Man vet vad det handlar om. Man sätts på mentalt stora prov. Jag var så nervös när jag skulle skjuta mina första skott i EM att mina knän och ben bara skakade. Men när jag hade fått i väg de första skotten lugnade det ner sig och jag kunde slappna av. Nu vet jag mer vad som väntar.

Är du en bättre skytt nu jämfört med för ett år sedan?

- Jag har ett högre snitt. Men det ska ju stämma precis den dagen när du tävlar. Så var det på EM i fjol, då hade jag mina bästa dagar. Men jag har en bättre grund att stå på nu. Det jag tränade på i fjol får jag igen först nu i år, säger Johansson, som också passade på att slå sitt personliga rekord tidigare i vår.

Det verkar som att formkurvan pekar på rätt håll?

- Det gör den absolut. Och så känner jag mig mentalt mognare och mer mentalt förberedd. Jag vet vad jag ska utsättas för.

Vad har du för förväntningar på VM och vad är rimliga mål för dig?

- Jag har egentligen inga förväntningar. Jag går in för att göra mitt bästa. Sedan får jag se hur långt det räcker.