22-årige Johnsson som var rankad etta som junior, och var fyra på senior-SM i höstas har kallats av Svenska sportskytteförbundet till ett läger i Sävsjö denna helg. Ett landslagsläger med siktet flera år fram i tiden. Nämligen olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016.

- Förbundet har tidigare skickat ut en förfrågan vilka som är beredd att satsa mot Rio, säger han.

Vill satsa
Och Malmbergskillen som tränat skytte sen barnsben är beredd att satsa stenhårt.

Artikelbild

| Saknaden av träningsförhållanden vintertid gör att Johnsson underhållstränar luftgevär, här tillsammans med två av klubbens lovande ståskyttar, Sanna Ylipää och Emma Fjällström.

- Klart jag vill satsa, OS har ju alltid varit en dröm, säger Johnsson som skjuter 50 meter frigevär.

Men det kostar på att tillhöra eliten, träning, träning och åter träning. Finns inga genvägar med andra ord om man vill bli bäst. Det vet Johnsson om - men det finns ett problem, möjligheter till att träna frigevär på 50 meters bana under vinterhalvåret.

- September till april har vi usla förhållanden, lika med noll nästan, säger han när vi träffas i Sporthallen i Malmberget.

Där bedrivs luftgevärsträning (10 meter) med ett 30-tal lovande ungdomar från Gällivare Skytteförening, och så Emil Johnsson längst ut på bana ett.

- Jag underhållstränar med luftgevär, och sen kör jag styrke, berättar han.

För drygt en månad sedan var han på landslagsläger, nu är det dags igen. Och då blir det att ladda skott så det står härliga till.

- Brukar bli en 700-800 skott på en helg, man måste passa på när chansen kommer, men det blir även mental träning och information från Svenska olympiska kommittén.

Vill ha bättre förutsättningar
Men saknaden av en inomhushall på hemmaplan är enorm. Det vore guld värt i jakten på en OS-plats om drygt tre år.

- Visst hade det underlättat, nu måste man ju resa söderut för att träna och tävla. Resor som kostar både tid och pengar, säger 22-åringen som till vardags jobbar som elektriker på LKAB.

Men han hoppas att allt slit och alla kostnader skall betala sig. Och att betalningen blir en OS-start 2016. På vägen dit väntar bl,a massvis med GP-tävlingar ute i Europa och förhoppningsvis landslagsuppdrag (EM m,m).

Till sommarens OS i London så blev ingen gevärsskytt uttagen. Till alla skyttars stora besvikelse, och missnöjet slutade med att förbundskaptenen Klaus Christensen från Danmark fick avgå den 1 september. Nu jobbar förbundet med att utse en ny kapten.

- Vem det blir är ännu inte klart, men jag tror och hoppas att det skall bli bra i framtiden, avslutar Emil Johnsson.