Det låter som ljudet av en smärre rymdraket när William Kvickström, 13, trycker till på gasen på sin ombyggda Volvo 740 på väg mot startområdet. Han ansluter sig till kön och trummar lite på ratten. Avgaserna från bilarna framför stiger upp i den kalla luften, termometern ligger på stadiga 20 minusgrader och landskapet kring folkracebanan Torresvirra sju kilometer utanför Jokkmokk är som tagen ur en gnistrande vintersaga.

Marschaller har tänts längs hela den lilla vägen in till banan, musik strömmar ut högtalare som står utplacerade i kylan, eldar brinner, hamburgarna är på stekning och i depån står de olika teamen uppradade.

Vill skapa ett intresse
1998 lades tävlingarna ned på Polcirkelbanan. Endast en gång sedan dess har bilarnas brummande återuppstått här och det var i augusti 2004 då 60 ekipage ställde upp i en tävling. Delar av anläggningen har börjat förfalla. Men det ska det bli ändring på nu. Arrangemanget i lördags var inga riktiga folkracetävlingar, utan en uppvisningstävling på vinterväglag. Ett jippo med cirka 35 startande.

- Det är för att få igång ett intresse för motorsporten i Jokkmokk igen. Deltagarna kör på tid, en och en, och det står dem fritt att jämföra tiderna mellan varandra, förklarar arrangören Johan Mattsson från Jokkmokk, som även sitter i styrelsen för Jokkmokks motorsällskap.

Tanken är att det ska hållas minst en, kanske två tävlingar, här i till sommaren.

William Kvickströms blick fastnar på en vräkig vit sportbil med svarta dekaler som anländer till anläggningen. Det är dagens "värstingbil" och ägs av Robert Larsson, ursprungligen från Vuollerim men numera bosatt i Luleå. Han har kört upp den, en Nissan GTR av 2011 års modell, enkom till dagens huvudperson.

- Det är den där Samuel Hübinette ska köra. Den har 620 hästkrafter, säger William Kvickström andäktigt.

Och hur många hästkrafter har din bil?

- 136. Det är ingenting. Det är original.

Starten närmar sig. Han tar på sig den vita hjälmen och varvar upp bilen med jämna mellanrum. Han laddar för att sladda.

Nervös?

- Nej.

Pappa Magnus Kvickströms instruktioner om hur loppet går till har satt sig. Först ska han köra ett uppvärmningsvarv, därefter börjar tidtagningen.

Snart, alldeles snart, ska han få dra iväg på den 980 meter långa banan. Det har han gjort många gånger förr, men då har han varit ensam på den annars öde och bortglömda folkraceanläggningen.

Bosatt i Kalifornien
Nu är det flera hundra personer i publiken, han ska köra på tid och dessutom är han tävlingens yngsta deltagare.

- Jag började köra bil när jag var sju år, på Skabramsjön, säger han.

Vill du satsa på motorsport?

- Ja, jag har alltid hållit på med motorer och jag ska gå fordons på gymnasiet.

Samuel Hübinette har fullt upp. Alla vill byta några ord med Jokkmokks egen hemvändande racingstjärna. Han är bosatt i Kalifornien, USA där han har gjort karriär inom drifting. Sedan säsongen 2012 kör han rallycross.

Det är fyra år sedan han var i Jokkmokk senast. Via sociala medier fick han nys om arrangemanget och eftersom han var i Sverige beslöt han sig för att åka upp.

- Jag tänkte passa på att åka upp och stödja bygden och träffa gamla polare och ha lite skoj. Det är väldigt kul att komma tillbaka till hembygden där allting började för mig, säger han.

På Skabramsjön sladdade han hejvilt som barn, helst tillsammans med brorsan David Hübinette. I lördags tävlade de mot varandra i varsin gammal Volvo.

- Senast jag körde på den här banan då var jag 16 år och det var när jag tog folkracelicens, säger Samuel Hübinette.

Efter uppvisningen med brorsan körde Samuel Hübinette banan runt med den ovan nämnda sportbilen och fick snabbaste tiden för dagen: 56,20 sekunder. Bland de vanliga deltagarna var Jokkmokkaren Peter Andersson snabbast i sin Audi S2 på 60,69 sekunder.

- Jag fick absolut mersmak, jag hoppas att det här blir något årligt återkommande, säger Peter Andersson.

Vad betyder det att Hübinette kom hit?

- Det var stort. Han drog mycket folk och det var kul att träffa honom. Otroligt vilken show han bjöd på! Han visade att han är en världsstjärna, säger Peter Andersson.

"Inte som att spela basket"
William Kvickström grejar sitt lopp utan problem och är nöjd. I depån efteråt får han dessutom träffa sin stora idol. "The crazy swede" ger honom tre kloka råd på vägen och hittar snabbt på ett smeknamn till sin potentielle tronarvinge.

- Vilde Wille! Det kostar att träna, det är inte som att spela basket. Fördelen att bo här uppe är att du kan sladda på snön, då går det inga däck. Finansiell hjälp, nätverka för att få sponsorer, annars kan du inte visa vad du går för. Du måste träna och bli skicklig, och tro på dig själv. Det finns många vägar att nå fram, säger Samuel Hübinette.

Och en engagerad pappa, är viktigt...

- Min farsa har alltid varit en idol för mig. Han har varit duktig med fordon och låtit mig köra som en dåre med hans grejer, jag har sladdat in i stolpar och diken men han har aldrig blivit arg. Det är bra med en pappa som tillåter en att göra misstag och som säger att det är bara att trycka ut bucklan och köra vidare, då törs man vara på gränsen, säger Samuel Hübinette.

Efter idolmötet får "Vilde Wille" reda på sin bantid: 72 sekunder. Han frågar pappa Magnus vad han kört på.

- Jag körde på 74 sekunder! Du vann, svarar han.

- Jag sade ju att jag skulle vinner över dig i dag, säger "Vilde Wille" med ett leende.