Tusentals luftgevärsskyttar från hela landet ställer upp i Skyttiaden varje år. En tävling som först avgörs på föreningsnivå, sen kretsen och därefter länet. Sen väntar en slutlig uttagning mellan Nord Övre (Norr och Västerbotten) som är en av fem regioner. Fem bästa från regionsfinalen kvalificerar sig till riksfinalen i Eskilstuna 9 mars.

- Länge sedan vi hade en sån här stor tävling här uppe, säger arrangörerna, Gällivare Skytteförenings Anders Johnsson som fick förtroendet att arrangera regionsfinalen med närmare 40 skyttar.

Som bjöd på finfina resultat, och en som var nära att "persa" var hemmatjejen Emma Fjällström.

Artikelbild

| Det var full fokusering före skottserierna.

- Hade sista skottet varit en tia hade jag tangerat mitt personliga rekord, säger hon.

Ett personligt rekord på 387 poäng av 400 möjliga som hon sköt på Norrlandsmästerskapet i Umeå i november. Nu blev det "bara" 386, men det räckte för seger i L 17.

- Men jag är helnöjd med 386, det kändes jättebra, nu gäller det bara att mina 9,9or blir tior istället, då kan det bli riktigt bra i Eskilstuna.

Ja, så små marginaler är det när det gäller luftgevärsskytte. Och det vet Fjällström om, och hon satsar stenhårt på att utvecklas ytterligare. Men till skillnad mot många andra duktiga skyttar så valde hon att inte söka in på skyttegymnasiet.

Artikelbild

| Tävlingsledaren Anders Jonsson var oerhört nöjd med resultaten i tävlingen.

Tävlingsledaren var imponerad
- Jag valde att stanna hemma och satsa på hemmaplan i stället.

Inte så konstigt kanske med tanke på att hon har pappa Bert-Ove som tränare. Och B-O var i unga år en av landets främsta luftgevärsskyttar.

Artikelbild

| Hemmaskytten Linnea Ylipää tog sig vidare.

n n I Skyttiaden tävlar skyttarna i klasserna L 11 till L 25. Sju skyttar från länet tog sig vidare till finalen i Eskilstuna, Leo Asplund, I 19 Uskf och Oskar Hammari, Gällivare SKF. I L13 Oskar Sundström och Veronica Ström, båda I 19 Uskf. Övriga tre var Marcus Blombäck, Luleå Uskf i L 15 r och redan nämnda Emma Fjällström samt klubbkompisen Linnea Ylipää i L 17. I den äldsta klassen hittade vi en storskytt av rang. Nämligen Maria Hägglund från Ramselefors. Hon sköt finfina 396 poäng av 400 möjliga.

- Ett kanonresultat, är mäkta imponerad, säger Anders Johnsson.