Den unge Kalixföraren hade all anledning att vara nöjd efter att fått höja den glimmande segerpokalen mot skyn. Inte bara för att mästartiteln innebar en skön personlig vinst. Utan också för att hans inträde på isracingarenan har gett sporten ett välkommet uppsving.

- Många har sagt att de tycker att det är roligt med mer konkurrens, berättade Linus Westman - vilket också bekräftades av poängställningen, där ledande Mikael Jansson, Morjärvs MS, bara låg en halv (!)poäng före Westman inför helgens två avslutande finaltävlingar.

Fick lite bråttom
Kanske blev avgörandet ändå lite väl rafflande för 22-åringens egen smak. Vid lördagens första start fick han i alla fall för bråttom. Och tilldömdes därför sistaplatsen i stället för den andraplacering han kört till sig efter omstarten som följde:

- Så då gällde det att gå fullt ut i den sista deltävlingen.

Det var just vad den unga, heta Kalixföraren gjorde. Ända tills han fick säsongens fjärde punktering.

- Men då räknade jag ut att poängen skulle räcka jag även om jag rullade in sist i mål, och så blev det, summerade den nyblivne mästaren som förutom det totala SM-guldet kan glädjas åt två segrar och ett par andraplatser från de åtta tidigare deltävlingarna. Och förstås: ett SM-silver i rallycross från i somras.

Enda gruset i glädjebägaren var enligt honom allt motor- och däckkrångel som hindrat flera av isracingförarna, och lett till mindre tuffa fighter på isen. Till detta kom sedan helgens dramatik av Mikael Jansson, Morjärvs MS. I samband med en omkörning i första finaltävlingen fick den skärrade publiken se honom volta, rulla fyra varv och krascha bilen.

Den enda toppföraren från länet som inte hade några finalproblem var rutinerade Kalixföraren Fredrik Tiger. Han imponerade genom att ta dubbla delsegrar och ett totalbrons.