Han hade visserligen vunnit två OS-guld på OS i Vancouver 2010. Ändå kom det som en chock för alla när Marcus Hellner säsongen efter krossade konkurrenterna i VM-sprinten i Holmenkollen.

Men de senaste två säsongerna har den fina sprintformen från Oslo varit som bortblåst. Hellner har inte varit i närheten av några pallplatser.

– Jag kände i fjol att jag inte riktigt hade det och jag tror att det har med det styrkemässiga i kroppen att göra. Jag klarade inte att hålla teknik och jag var inte så explosiv som jag har varit tidigare, säger Hellner.

Var du starkare 2011?

– Ja, absolut. Då kände jag en gigantisk skillnad jämfört med hur det kunde vara på sprinten i fjol.

Inför den kommande OS-säsongen tror dock Marcus Hellner på nya sprintframgångar. Han har kunnat träna mer styrka under våren och sommaren – och hoppas kunna vara vassare i explosiviteten.

– Jag upplever att jag har förbättrat det i år, jag tycker att det har gått framåt. Men jag har ju inte haft chansen att jämföra mig så mycket än, jag har ju mest tränat på med det tänket jag tror på.

När VM i Val di Fiemme avgjordes i vintras valde Marcus Hellner att stå över sprinttävlingen som då gick i klassisk stil.

På OS i Sotji är det fristil som gäller – precis som i Holmenkollen 2011 – och Hellner är sugen.

– Det är rätt tuffa banor i Sotji har jag förstått. Sprintbanan är rätt rejäl, en rejäl backe med mycket tvåans växel.

Passar det dig?

– Ja, jag tror faktiskt det. Jag tror att OS-sprinten kommer att passa mig rätt okej. Sen vet jag ju inte om jag får köra den eller ej, men jag är väldigt sugen på det. Jag känner att jag måste komma igen lite till min forna form, bli lika snabb som jag var förut. Tar jag det steget så tror jag att sprint kan vara en bra distans.

Medan damlandslaget just nu befinner sig på snöläger i Ramsau kör Marcus Hellner och de andra herrarna barmarksträning i italienska Toblach. Och han sörjer faktiskt inte avsaknaden av snö.

– De gånger jag har varit i Ramsau har det varit lite chansartat såhär tidigt. Antingen är det ganska lite snö eller så är det väldigt svåra förhållanden. Får man inte den där jättefina skidåkningen är det ganska tungt att vara där, säger Hellner.

I Toblach är det mest rullskidor och löpning som gäller och Marcus Hellner känner sig i hyfsad form.

– Jag har fått gjort det jag ska under sommaren, inga bekymmer direkt. Det är alltid lite smågrejer som små, små skador man går runt med. Men det är inget som har påverkat så mycket.

Vad är det för skador?

– Känning i en baksida eller känning i ett knä, såna grejer. Då får man köra sån träning som är lite mer skonsam

Är det normalt med sådana känningar vid den här tiden på året?

– Det kan man säga, det är konstant. Man börjar ju bli till åren vet du (skratt).

Känner du att kroppen förändras med åren?

– Nja, det är väl klart. Det börjar ju bli några år med ganska mycket träning. Det sätter sina spår i kroppen, det har man ju sett på alla gamlingar i laget.