Ett guld och tre silver. Det blev Charlotte Kallas facit under OS i Sydkorea.

Nu är det klart att Pajala kommun och IFK Tärendö ska hylla Kalla i Tärendö, på skärtorsdagen. Kommunen och föreningen kommer att bjuda samtliga på tårta under hyllningarna.

– Vi vill givetvis hylla vår stolthet Charlotte. Vi gör det på det här sättet med den idrottsförening som stöttat henne sen hon var liten. Vi som kommun vill både stötta och visa vår uppskattning, säger Anna Kumpula Kostet, kommunalråd i Pajala.

Artikelbild

Anna Kumpula Kostet fortsätter:

– Hon har uppfostrats i våra skogar, på vår snö och på våra banor. Hon betyder otroligt mycket för oss. Hon är ett jättestarkt varumärke för vår kommun. Det är nästan så att man får säga att kommunen stannade när hon körde. Vi är så glada för att hon själv alltid lyfter sitt ursprung och sin hemvist. Hon är allas vår Charlotte.

Pajalas kommunalråd säger Kalla ska "hyllas under flera omgångar".

– Det här är den första delen. Vi har flera saker på gång. Hon betyder så mycket för oss som kommun. Sen är hon en förebild för kommande idrottsungar. Vi planerar att göra något. Men vi får se om det kanske avslöjas på skärtorsdagen. Vi vill värna om att vi får fram fler Charlotte Kalla i framtiden, såväl pojkar som flickor, säger Kumpula Kostet.

I Gällivare finns Hellner-stadion. Kan det vara något sådant?

– Det behöver kanske inte vara en fysisk sak. Det kan finnas många sätt att hylla henne. Men vi är väldigt överens i den saken att vi ännu inte sett framtiden.

En skidskola i Charlotte Kallas namn?

– Du får höra på skärtorsdagen. Det får du se då.