Skolkonkurrens - till vilken nytta?

I och med den nya gymnasierefomen, GY11, gick många av landets idrottsgymnasier under luppen för att godkännas som nationella idrottsutbildningar (NIU).Älvsbyns folkhögskola klarade granskningen med bravur och fick alla sina tre linjer godkända.- Det är ett kvitto på att vi håller hög kvalitet, säger Sture Norén på idrottens utbildningscentra i Älvsbyn.

Minst en tränare per skola.

Minst en tränare per skola.

Foto: Göran Ström

ÄLVSBYN2011-06-08 06:00

Förändringarnas vind blåser över hela gymnasievärlden inför den nya reformens inträde till hösten.

Och GY11 innebär även nyheter för länets idrottsgymnasier som nu kommer att delas in i riksidrottsgymnasier (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU).

Det är de gamla regionala utbildningarna som har fått ansöka till Skolverket om att få bli NIU-certifierade.

Men innan den ansökan fick skickas in skulle utbildningen godkännas av både det egna specialförbundet och riksidrottsförbundet.

Unik kombination
En tuff granskning där flera skolor föll över kanten - men inte Älvsbyns folkhögskola som fick alla sina linjer godkända.

- Det var jätteskönt för oss. Det är ett kvitto på att vi håller hög kvalitet, säger Sture Norén som är ansvarig lärare för de två relativt nystartade linjerna orientering och skidorientering.

Det är dessa två tillsammans med längdskidor som kommer att erbjudas till hårt satsande ungdomar i Älvsbyn.

- Jag tror att den kombinationen av idrotter är positiv för oss och vi är unika i Sverige om att ha tre så nära besläktade idrotter på samma skola, säger Norén.

Att det har gått så bra för just Älvsbyn tror Sture Norén beror bland annat på den goda traditionen. Älvsbyns folkhögskola var den andra skolan i Sverige att starta en längskidutbildning 1973 och 1998 inleddes samarbetet med den kommunala gymnasieskolan.

- Sen har vi tränare som besitter både den kompetens och det kontaktnät som krävs för att möta de hårda krav som ställs för att bli certifierade.

Och framtiden ser också ljus ut för de tre uthållighetssporterna i Älvsbyn.

- Vi är större än någonsin och intresset verkar vara fortsatt stort. Vi blir antagligen ännu fler till nästa år, säger Norén som tycker att det är roligt att se att ungdomar vill hålla på med uthållighetssporter.

- Det krävs mycket tid och engagemang för att bli duktig på dessa sporter, och det är ett liv långt borta från glamouren.

Men trots de positiva tongångarna är Norén medveten om att det gäller att vara på tå och ligga i framkant även i fortsättningen.

- Vi måste fortsätta att vara attraktiva för dem som vill söka till oss, säger han.

Förutom den hårda granskningen innebär den nya reformen att eleverna läser 400 poäng specialidrott jämfört med tidigare när det var 300.

- Vi har till och med möjlighet att erbjuda 700 poäng vilket innebär mer tid för träning för våra elever, säger Norén som tycker att den nya reformen är bra för idrottsgymnasierna.

- Det innebär bara förbättringar för oss. Och att vi blev nationellt godkända är jätteskönt och tryggt. Det är en fjäder i hatten.

Fortfarande skilda världar
Men alla länets skidlärare är inte lika positiva till förändringarna som stundar.

I Malmberget finns ett av landets fem RIG-gymnasier i längdskidor och deras huvudtränare Lars-Gunnar Pettersson är rädd att den ökade konkurrensen i och med att flera NIU-utbildningar startar kommer att göra det svårare att få upp eliten till Norrbotten.

- Jag är inte bara positiv. Det innebär att du smetar ut talanger i hela landet. Inte tror jag att Marcus Hellner anno 2011 skulle åka från Skövde till Gällivare, utan då hade han förmodligen valt ett närmare alternativ.

Även i Malmberget kommer det till hösten finnas en NIU-utbildning för längdåkare.

Det är den gamla regionala delen som har funnits under riksgymnasiet som nu har certifierats. Men de åkarna får inte samma förutsättningar som eliten.

- Nej, det är jag jävligt noga med. Jag är glad att de eleverna får åka mer skidor men på RIG är det högre lärartäthet och bättre uppföljning, säger Lars-Gunnar Pettersson beslutsamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!