Toppskolan är på väg ut ur bilden

Flera av landets bästa gymnaster har fostrats på gymnastikgymnasiet i Älvsbyn. Men nu kan det vara slut - trots att linjen klarade kraven för att bli en NIU-utbildning är programmet nedläggningshotat.Nu lämnar klubbens största profiler, familjen Rumbutis, samhället.- Det kommer att drabba klubben väldigt, väldigt hårt, säger Sara Rumbutis.

Sara Rumbutis och hennes familj lämnar nu Älvsbyn - på grund av osäkerheten kring gymnastikgymnasiets framtid.

Sara Rumbutis och hennes familj lämnar nu Älvsbyn - på grund av osäkerheten kring gymnastikgymnasiets framtid.

Foto: Piteå-Tidningen

ÄLVSBYN2011-06-10 06:00

Ovissheten kring gymnastikgymnasiets vara eller inte vara i Älvsbyn fick tränaren Sergej Rumbutis att flytta till Stockholm redan i februari för att jobba som klubbtränare för Stockholm Top Gymnastics.

Nu flyttar resten av familjen efter.

- Vi hade helst stannat här. Nu får vi starta en ny framtid där nere men det behöver inte vara dåligt... men drömmen hade varit att stanna, säger Älvsbygymnasternas ordförande Sara Rumbutis.

Anledningen till att Norrbottens mest framstående gymnastikfamilj nu lämnar länet till förmån för huvudstaden är det nedläggningshot som ligger över gymnastikgymnasiet i Älvsbyn.

Något som kan stå klubben dyrt.

Sara Rumbutis man Sergej har nämligen tränat elitgymnasterna i klubben och deras dotter Julia är en av landets största talanger.

Flytten till Stockholm gör att det kommer bli svårt för föreningen att behålla den elitsatsning som har gett Älvsbyn ett namn på gymnastikkartan i Europa eftersom familjen håller i det mesta i föreningen.

- Det kommer att drabba klubben väldigt, väldigt hårt, säger Sara Rumbutis som tror att Älvsbyn kanske kommer att kunna hålla en fortsatt hög standard i några år till tack vare det jobb som gjorts tidigare.

- Men om några år kommer Älvsbyn vara på samma nivå som Luleå, Arvidsjaur, Jokkmokk och Kiruna.

Sara Rumbutis var med och startade upp utbildningen 1999. Sedan dess har flera av landets bästa gymnaster passerat genom portarna till Älvsbyvärken.

Men trots att gymnastikgymnasiet klarat de hårda krav som ställts för att bli en NIU-utbildning läggs den nu alltså på is eftersom det är för få gymnaster som sökt linjen till hösten.

- Det är inte ekonomiskt försvarbart, säger rektorn Olof Johansson.

Och det var just elevantalet som gjorde att barn- och fritidsutskottet beslutade att skjuta upp intagningen till läsåret 2012-2013.

Sara Rumbutis tycker dock att det är en sanning med modifikation.

- Det finns ett intresse, inte minst från de fem elever som redan går här, men även från andra. Det är ju inte så konstigt att man inte får elever om man inte marknadsför sig och om man står utan tränare.

För sedan Sergej Rumbutis flyttade har eleverna fått klara sig utan tränare och fått skära ner på träningstimmar.

- Klart att man inte vill söka hit. Vad ska de göra här utan tränare, säger Sara Rumbutis som hoppas på en lösning även om hon nu lämnar skutan efter 30 år i klubben.

- Jag håller tummarna. Jag vill jättegärna se att gymnastikgymnasiet blir kvar och jag vill jättegärna se att man har en tränare och en elitgrupp i hallen som driver klubben framåt.

Fiskar elever
Men inte heller skolledningen i Älvsbyn vill att sista ordet ska vara sagt i frågan.

- Vi ska marknadsföra oss nu och siktar på att ta in elever till nästa läsår, säger rektorn Olof Johansson som ska sätta sig tillsammans med klubben och titta över kullarna som kommer längre fram.

- Det är en liten sport så kommer det en kull med få utövare slår det hårt. Vi kan inte ta in elever nästa år och sedan är det inga som söker åren efter.

Hur länge kan ni hålla på och ha nollintag innan ni tvingas lägga ner linjen?

- Ja, det kan jag inte riktigt svara på hur länge man kan vänta men vi lägger ju inte ner något nu utan det är en nystart.

Men det finns ett nedläggningshot?

- Om det under flera års tid inte finns ungdomar som vill hålla på med gymnastik i Norrbotten och Västerbotten då blir det ju ett problem.

Men för de elever som nu går första eller andra året kommer utbildningen att slutföras, men i den gamla regionala formen.

- Har vi tagit dem i båten får vi ro dem i land också, säger Johansson.

"Ruskigt besviken"
Idrottsläraren Tora Garberg kommer att träna de elever som ska slutföra sin utbildning nu och det är där som Sara Rumbutis känner sig sviken.

- Jag har tipsat om flera internationella, riktigt bra tränare som är sugna på att ta jobbet. Men det händer inget. Det har varit dubbla budskap hela tiden och jag känner mig grundlurad.

Hon är övertygad om att bristen på en kompetent tränare är en av orsakerna till att det är så få elever som har sökt in, men det håller inte rektorn Olof Johansson med om.

- Det tror jag inte. Jag tror att det är alldeles för få utövare inom lämpligt område.

Men ni kommer inte att sikta på att få in en tränare i Sergejs klass utan ni kommer att sänka nivån i stället?

- Just nu ska vi se till att de som redan går kan gå färdigt. Sedan ska vi sätta oss ner med klubben och resonera om hur vi ska lösa framtiden.

I slutändan handlar det alltså om pengar och det har Sara Rumbutis inga problem att förstå. Hon vill bara ha raka besked.

- Jag förstår att pengapåsen inte räcker till, men säg det då. Säg att vi inte har råd att ha kvar gymnastikgymnasiet istället för att hålla på som det är nu. Jag känner mig ruskigt besviken.

Och det är inte bara för Älvsbygymnasterna som en eventuell nedläggning blir ett stort bakslag. Älvsbyn är det enda gymnastikgymnasiet norr om Uppsala så många norrländska talanger förlorar den naturliga vägen att gå vidare med sin idrott.

Och gymnastikförbundet Norr ser en fara med det.

- Älvsbyn betyder jättemycket för våra gymnaster. Det är den enda riktiga hallen vi har i länen och risken är att vi tappar våra talanger till södra Sverige eller till andra sporter. Och det är i den aspekten som jag tycker att det är väldigt tragiskt, säger ordföranden Ann-Britt Andersson som inte har hunnit agera i fråga ännu.

- Vi har bara varit ett gemensamt förbund i Norr- och Västerbotten i ett år och har haft så mycket vardagsfrågor att hantera. Men vi måste ta tag i detta på något sätt.

På vilket sätt ska ni hjälpa Älvsbyn att behålla gymnasieverksamheten?

- Vi har inte hunnit ta ställning till vad vi ska göra men nu måste vi göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!