Intresset har funnit i ett flertal år, men efter att Sofia Hjelm, 15 år, testat på amerikansk fotboll så blev hon såld på allvar.
– Jag har varit intresserad av amerikansk fotboll sedan jag gick i fyran. Jag har alltid tyckt att det har sett kul ut med alla tacklingar och sånt. Förra sommaren var jag och testade på amerikansk fotboll, men då höll jag ännu på med cheerleading – det gick inte kombinera, säger Hjelm.
Problemet för Sofia Hjelm är att hon bor i Kalix och tvingas ta sig de 15 milen varje gång hon ska träna.
– Vi tränade fyra dagar i veckan med cheerleadingen och det var också här i Luleå. Det är mamma som kör mig oftast och det hade väl blivit för mycket att köra till Luleå varje dag hela veckorna, förklarar Hjelm innan hon fortsätter:
– Jag älskar cheerleading, men det blir för mycket om jag ska hinna med skolan också.
Gillar du amerikansk fotboll mer än cheerleading?
– Svårt att säga. Jag har testat tusen olika sporter, men jag har aldrig fått samma kick av något annat.
Tränare Tom Engström förklarar att sporten lämpar sig för alla. Det finns ingen typisk amerikansk fotbollsspelare utan du kan vara lång, kort, kraftig eller smal och framför allt så passar det för såväl killar som tjejer.
– Jag har aldrig sett något liknande inom någon annan idrott. Här passar alla in, säger Engström.
Sofia Hjelm förklarar att hon har fått kämpa får att få börja träna med Luleå Eskimos.
– Innan jag började vid nyår så trodde mina föräldrar att man typ stod och slogs på plan, men så är det verkligen inte.
Men ändå stod du på dig och sa att du skulle börja?
– Ja, men det tog ju några år, skrattar Hjelm.
Trots att Sofia Hjelm bara spelat i tre månader så har hon hunnit med att vara till Skåne på läger och det var något som gav 15-åringen ännu mera blodad tand.
– Jag fick veta att det fanns ett läger i Malmö för tjejer och när jag kollade upp lägret så kände jag att det skulle vara kul så jag anmälde mig. Det var också väldigt roligt för ledarna var väldigt inspirerande och tjejerna på lägret var också jättetrevliga.
På vilken position spelar du?
– När jag kom till lägret så bestämdes det att jag skulle spela wide receiver.
Är det wide receiver du vill vara?
– Ja jag har ju inte testat på så många olika positioner, men det verkar vara kul.
Vad är din styrka?
– Jag tycker inte att jag har någon styrka. Jag kan springa, men bollkapaciteten är det si så där med, skrattar Hjelm.
Luleå Eskimos har dragits med intresseproblem under en längre tid och nu har inte föreningen något lag i seriesystemet. Satsningen på att locka nya spelare till sporten är och ett försök att få ihop nog mycket spelare för att någon gång dra igång seriespelet igen.
– Satsningen på tjejer har väl funnits ganska länge, men den har intensifierats under det senaste året. Vi satsar på hela laget oavsett kön och ålder, säger Tom Engström, offensiv linecoach, och fortsätter:
– Eskimos problem från början var att det var ett kompisgäng som började spela och man hade inga tankar på att plocka in unga spelare i klubben.
Sofia Hjelm är en av tjejerna som fattat tycke för sporten.
– Det är en sport som ger en mera energi än vad den tar. Det är så himla roligt och testar man aldrig på det här så har man missat något i livet.
Vad är det som är så roligt med amerikansk fotboll?
– Det är allt. Jag är fortfarande så ny att jag knappt kan något känns det som – men det är inte enkelt för det är som en fysisk form av schack.
Vad är det som är så svårt?
– Det är jättesvårt att memorera olika spel. Dom säger en massa nummer och sånt innan spelen och jag bara står där och förstår ingenting.
Hur löser du det problemet?
– Jag frågar och då får jag svar. I bland känner jag mig ganska mycket blondin när jag måste fråga hela tiden, säger Hjelm och skrattar innan hon fortsätter:
– I många andra idrotter förväntas du kunna regler och sånt redan innan du börjar träna, men så är det inte med amerikansk fotboll.
Har du några framtida mål med sporten?
– Nja planen är väl att spela med Eskimos och förhoppningsvis lära mig något, säger Hjelm.
I dag är det fem-sex tjejer som tränar med laget, men trots det så har Engström och Eskimos en förhoppning om att i framtiden kunna ställa upp med ett damlag i serien.
Det låter som ett omöjligt projekt att få ihop ett tjejlag?
– Det skulle jag inte vilja säga. Man bör väl vara runt 30 spelare för att spela i elvamanna och jag tror att om vi bara lyckas förmedla vad sporten innebär så kan det gå.
Har ni misslyckats med att nå ut till tjejerna?
– Det kan alltid bli bättre och vi ska jobba ännu hårdare med att visa upp oss.
Fortfarande finns det en bild av sporten som farlig och skadebenägen – men Engström försäkrar att så inte är fallet.
– Jag tror att det finns en rädsla hos folk som inte har testat på det här att det ska vara för tufft, men våra skydd är väldigt bra och det blir väldigt sällan skador.