Tio stycken åkare kommer att representera Piteå Elit under SM-veckan. En av dessa är Jesper Modin.

Och han är laddad.

Rejält laddad. Både inför onsdagens 15 kilometer klassiskt och lördagens sprint.

– Det har varit en ganska trasslig säsongsinledning. Nu hoppas jag att formen är på gång igen, säger han.

Och fortsätter:

– Jag har tävlat ganska lite för att jag har blivit sjuk så himla otajmat. Jag har varit sjuk under just de tävlingar där det har varit viktigt att prestera. När jag har börjat komma igång har jag blivit sjuk igen. Men nu tycker jag att det har börjat lossna lite.

Vad har du för målsättningar och förhoppningar under veckan?

– Jag vill prestera bra resultat. Det är det som är målet. Jag vill försöka hålla mig i toppen ändå, i morgon siktar jag rätt högt. Och på lördag också. Jag kan få det att stämma om jag har en bra dag.

Och hur långt räcker det då?

– Jag vet inte. Men topp tio skulle jag vilja vara i morgon i alla fall. Det skulle kunna räcka ännu längre om jag får till det väldigt bra.

Hur jobbigt har det varit, att missa tävlingar på grund av sjukdom?

– Det har inte varit lika jobbigt nu, som det var när jag fick vila helt och hållet i ett halvår. Nu är det mer en vanlig förkylning, man vet att det går över. Men det är ändå jobbigt att jag lyckades tajma in det så fel att jag fick det just under de tävlingar där jag behövde prestera för att ta mig ut på världscupen. Det är tungt. Det är lite trist.

Världscupen, ja. Hur tänker du kring världscupen och resten av säsongen?

– Jag vet att jag måste prestera bra resultat på hemmaplan för att få chansen i världscupen. Det gäller att få till någon form nu, att visa det under de här tävlingarna på hemmaplan. Snart är det dags för touren i Kanada och så. Där vill jag verkligen vara med. Jag är väldigt tävlingssugen, jag hoppas att det kan ge en liten boost åt formen.

Om det inte blir någon världscup, hur påverkar det din framtida satsning?

– Menar du med ekonomiska förutsättningar?

Ja.

– Det påverkar. Det är en resultatdriven sport, man måste prestera i spåren för att få stöttning från sponsorer också. Sen går det att ge tillbaka till sponsorer på annat sätt än bara resultatmässigt i spåren. Man kan hålla föreläsningar, skidlektioner och engagera sig på andra sätt. Det går ändå att ge tillbaka till dem. Men givetvis hoppas jag på att prestera bra resultat också. Det är därför jag åker skidor.

Så du är inte orolig att tappa någon sponsor?

– Det brukar ändå vara så att de ser till helheten. De fokuserar inte bara på någon topp 15-placering i världscupen och att man annars blir utan stöd nästa år. De tror på mig och gör en helhetsbedömning.