Det har blivit rejäla minskningar av idrottsaktiviteter bland unga, det står nu klart när siffrorna för LOK-stöd (statligt lokalt aktivitetsstöd) i Sverige för 2020 presenterats.
Siffrorna visar att över en halv miljon idrottsaktiviteter och sex miljoner deltagartillfällen färre registrerats under 2020 jämfört med 2019.
Nedgången började redan under det första halvåret och under hösten 2020 blev tappet allt tydligare. Första halvåret syntes en minskning på 8 procent och under det andra halvåret tappade idrottsrörelsen ytterligare 14 procent.
Björn Eriksson är ordförande i Riksidrottsförbundet (RF) och han är bekymrad över de alarmerande siffrorna.
– Det här är mycket oroande för framtidens unga men också för idrottsrörelsen i stort. Vi är fortfarande mitt inne i pandemin och jag ser hur idrottsföreningar och ledare med imponerande tålamod försöker göra rätt, hålla igång så mycket som går och samtidigt behålla så många av sina aktiva som möjligt, säger han till RF:s hemsida.
Siffrorna visar att minskningen ökar i varje åldersgrupp över landet. I åldrarna 7–9 och 13–16 år är minskningen 9 procent av antal deltagartillfällen. Uppåt i åldrarna, där restriktionerna har varit hårdare är det ännu dystrare siffror.
I åldersspannet 17–20 år är nedgången 15 procent och i 21–25 år är tappet 21 procent. För personer över 25 år med funktionsnedsättning har deltagartillfällens gått ner med hela 44 procent.
– Det är skrämmande siffror över lag och vi är oroade över vad det innebär för idrotten i framtiden och för de barn, unga och vuxna som riskerar att inte hitta tillbaka till idrotten och dess gemenskap. En halvering av aktivitet bland vuxna med funktionsnedsättning är nästan ofattbar och oerhört allvarlig, säger Björn Eriksson.
De största förlorarna är hallidrotterna, såsom innebandy, gymnastik, handboll, basket och kampsporterna. Idrotter som fotboll, golf och tennis har dock klarat sig bra i och med att de kan bedrivas utomhus mestadels.
– Vi har stor förståelse för att alla måste göra sitt för att minska smittspridning även fortsatt. Men så länge de alltför trubbiga restriktionerna ligger kvar så drabbas idrottsrörelsen både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Mer träffsäkra restriktioner och besked om kompensationsstöd från regeringen behöver komma nu, säger Björn Eriksson.