Efter tre års skadehelvete – Ryan är tillbaka

Christoffer Ryan är tillbaka på basketplanen efter år av skadebesvär. I comebacken gjorde den förra BC Luleå-guarden 30 poäng. "Det var lite gamla jag faktiskt", säger Ryan.

Christoffer Ryan har gjort comeback på basketplanen efter mer än tre års skadefrånvaro.

Christoffer Ryan har gjort comeback på basketplanen efter mer än tre års skadefrånvaro.

Foto: Linda Wikström

Basket2019-10-07 15:56

Det var i semifinalen mellan BC Luleå och Norrköping 11 april 2016 som Christoffer spelade basketmatch senast. Norrköping vann den sjätte matchen i semifinalserien och därmed var det uttåg för både BC Luleå och Christoffer Ryan.

Ryan hade dragits länge med en krånglande rygg och turerna var många angående hans skada. Han nekades operation och karriären riskerades att vara över för Ryan.

Men nu har han alltså, nästan tre och ett halvt år senare, återvänt till basketparketten för matchspel.

– Det är svinkul att vara tillbaka, det var ju ett tag sedan jag spelade match senast, säger Christoffer Ryan.

Ryan har sakta men säkert byggt upp sin sargade kropp i gymmet och längtan till att återvända till basketen har funnits där.

– Jag har kört ganska hårt. Jag träffade en sjukgymnast för ungefär ett år sedan där jag fick övningar som jag har kört hela tiden. Jag har gått ner ganska mycket i vikt vilket har gjort det lättare att kunna spela basket, säger Ryan.

Den förre BC Luleå-guarden började så smått träna basket i somras och sakta men säkert har kroppen blivit bättre och bättre och i söndags var det alltså dags för riktig comeback.

I seriepremiären i division 2, med laget Borås Viktor, ställde sig Ryan redo för uppkast. På andra planhalvan stod Chalmers Hannibal Basket. I Ryans lag finns bland annat förre ligaspelaren Mike Palm.

Någon ringrostighet märktes inte. När åtta minuter av den andra perioden återstod hade Ryan gjort 20 poäng. När matchen var slutspelad landade han på 30 poäng totalt. Borås Viktor vann med 99–57.

– Det kändes som när jag spelade i BC Luleå. Jag kände mig snabb och gick på korgen och på snabba uppspel. Sedan satte jag också fyra trepoängare i första halvlek, förklarar Ryan.  

Den nu 29-årige Ryan bor alltså Borås och pluggar till socionom i Göteborg. Han har tre terminer kvar på utbildningen.

Guarden kommer att skynda långsamt med basketen, men tankar finns redan på att han kan återvända till den högsta nivån.

– Jag kan ju inte åka var som helst och spela med tanke på utbildningen. Just nu försöker jag bara ha kul och komma i form men självklart vill jag spela på en högre nivå och det skulle kunna hända ganska snabbt.

Ryan fortsätter:

– Men jag har inte satt upp något konkret mål. Men kommer jag i form så skulle det vara kul att testa något redan den här säsongen, säger Christoffer Ryan.

Christoffer Ryan tillhörde BC Luleå (Plannja, LF Basket) mellan åren 2008-2010 sedan försvann han ett år till Borås basket innan han återvände till Luleå och spelade säsongerna 2011-2016.

Vad tror du om årets BC Luleå?

– Spelartruppen ser bra ut så jag tror det blir guld för BC Luleå, säger Christoffer Ryan.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!