Det är fem år sedan klubben senast gick hela vägen i ett slutspel och han känner en stor längtan efter ett nytt guld.
– Inför den här säsongen sa jag att vårt mål är att ta oss till final, säger Lars Mosesson och fortsätter:
– Jag känner mig ännu mer övertygad om att vi kommer greja det i dag än jag gjorde då. Jag tycker verkligen att vi har det som krävs. Jag skulle inte vilja byta ut en enda spelare, utan vi har fått de vi ville ha. Men det är svårt att vinna guld och det krävs lite tur.
– Det var den där turen Luleå Hockey saknade i våras, ingen människa kan ju säga att Färjestad var bättre än dem i finalen, och vi saknade 2018. Det var likadant säsongen som avbröts. Vi hade ett otroligt bra lag då. Vi vann ju också cupen. Men det är förstås inte bara tur och otur det handlar om och vi har anledning att vara självkritiska, tillägger han.
Vad är det du känner att ni kan göra bättre?
– Det är helsickes mycket, säger han och konstaterar att de bland annat behöver bli på att bygga intresset för basketen och få fler ungdomar att vilja börja spela.
Han fortsätter:
– Det finns saker vi kan göra bättre även när det gäller spelarrekrytering och kundhantering.
Han hoppas att på fullsatt när de på fredag möter Södertälje i Luleå Energi Arena, trots att Luleå Hockey samtidigt möter Skellefteå i Coop Norrbotten Arena.
– De hade kanske kunnat sälja det dubbla antalet biljetter, men de får bara ta in lite mer än 6 000 åskådare. Det är ju dessutom gratis inträde. Så nog kommer det att bli fullsatt hos oss också, säger han.
Han ser inte Luleå Hockey som en konkurrent, även om de är en av de klubbar i Sverige som har störst sponsorintäkter.
– Det är de som driver idrotten framåt, och det är bra för oss om det går bra för dem. Det brukar spilla över till oss, säger Lars Mosesson.
BC Luleå har en häftig historia.
Under åren 1997 till 2007 vann det då grön och vita laget sju guld – det är fler än fotbollens och hockeyns giganter gjorde under samma period – och de har än i dag publikrekordet i Coop Norrbotten Arena.
Hela 7 250 åskådare såg den avgörande matchen mellan Plannja Basket och M7 i 2000 års final.
De fick dessutom spela i Super league, och möta några av Europas bästa lag.
– Jag tror inte att vi fick den där chansen på grund av vi var bra, även om vi vann mycket under de där åren. Det var nog mer för att de tyckte vi var ett exotiskt tillskott, säger Lars Mosesson.
Han anställdes sommaren 1988, och är inne på sitt 34:e år i klubbens tjänst.
– Det går inte att jämföra med hur det var nu, och jag har ju hunnit bli 62 år. Så jag får ta en säsong i taget. Men nog fasiken är det kul, säger han.
Klubben mår bra, och han är övertygad om att de kommer vara att räkna med även i framtiden.
– Det är en ständig kamp, säger Lars Mosesson och fortsätter:
– Vi har en ganska tuff tid bakom oss. Vi satsade ju rätt hårt under den där säsongen som avbröts på grund av pandemin. Sedan tävlar vi mot klubbar från större städer, och kan inte locka med de bästa lönerna. Utan vi är några klubbar som ligger på ungefär samma nivå.
– Så det är inte lika enkelt att få spelare att flytta upp hit till Luleå, som det var när vi värvade sådana som (Torbjörn) Gehrke och (Dennis) Aulander, men vi har ett bra stöd från näringslivet här i Norrbotten. Det är dessutom mycket positivt på gång i länet. Sedan har vi en fin arena. Det känns också som att intresset växer. Vårt publiksnitt den här säsongen är lite bättre än sist vi vann guld, tillägger han.
Tror du det är möjligt för er att åter bli en maktfaktor inom svensk basket?
– Om jag inte trott det var möjligt hade jag inte fortsatt att jobba med det här, säger han och konstaterar att de inte kan skylla på att förutsättningarna inte är desamma som förr i tiden.
Han fortsätter:
– Det är ju lika för alla.
Fakta
Klubbens historia:
1976: Det spelades basket i Luleå även innan 1976. Två år tidigare tog Gammelstads IF sig upp i landets högsta serie. Lagets matcher i Pontushallen var också välbesökta. Det var i genomsnitt 1 590 personer som gick och kollade på matcherna Joel Copeland och hans lagkamrater spelade i Pontushallen. Så mycket publik var det ingen annan basketklubb i Sverige som hade. Men Gammelstads IF hade inte resurserna som krävdes för att fortsätta sin satsning och när Plannja AB 1976 gick in som sponsor bildades en ny förening med namnet Plannja Basket.
1983: Sju år efter bildandet tog Plannja Basket sin första titel. Det första guldet skulle de få vänta 14 år till på. Men 1983 lyckades laget att vinna Svenska cupen.
1988: Intresset för basketen hade sjunkit och det var sällan mer än 500 åskådare på jojo-laget Plannja Baskets matcher. 1988 anställde klubben en ny kanslichef. Den då nyutexaminerade idrottskonsulenten Lars Mosesson. Några år efter han tog över kom också vändningen för Plannja Basket. Nu är han inne på sitt 34:e år i klubben.
1992: Intresset för basket var större än någonsin efter det stjärnfyllda amerikanska landslagets show under 1992 års olympiska spel i Barcelona. Under sommaren hittade tränaren Charles Barton en spelare som skulle komma att betyda mycket för Plannja Basket. Den amerikanske guarden Eric Elliot. Lars Mosesson behövde ingen betänketid efter att ha sett det videoband Charles Barton hade gett honom. Utan han insåg direkt att 23-åringen var en speciell spelare. Med honom i laget blev det också lättare för dem att locka toppspelare till Plannja Basket.
1997: 1997 vann klubben sitt första guld. Plannja Basket var illa ute i den femte och avgörande semifinalmatchen. De spelade jämnt med Alvik halva matchen. Sedan tog bortalaget över och gick upp i en 23-poängsledning. Men ett guldlängtande Plannja Basket lyckades att kämpa sig tillbaka in i matchen och med 14 sekunder kvar av ordinarie speltid satte Dennis Aulander 84–84. Tre tuffa övertidsperioder senaste avgjorde Eric Elliot matchen genom att sätta 99–97. De och finalmotståndaren M7 vann varsin av de två första matcherna. Match tre spelades i Delfinen inför 7 011 åskådare och slutade 81–59 till Plannja Basket som i och med det kunde avgöra matchserien i Borås några dagar senare. Efter att ha eskorterats hem till Luleå av stridsflygplan från F21 utbröt ett kaos som påminde om det då Luleå Hockey året innan vann sitt första guld.
2009: 2009 års omorganisering av Plannja AB fick konsekvenser även för Plannja Basket. Företaget fortsatte att sponsra de sjufaldiga svenska mästarna även efter det att deras huvudkontor hade flyttats till den småländska byn Järnforsen. Men det handlade inte om alls lika stora pengar som under de föregående 33 åren. I januari året därpå tog Länsförsäkringar Norrbotten över som huvudsponsor. Då bytte klubben namn till LF Basket. Den gröna och vita färgen som alla förknippade med Plannja Basket byttes också ut. Dagens namn fick BC Luleå 2015.
2017: Efter tio guldlösa år var BC Luleå åter bäst i Sverige. Många trodde att Södertälje skulle vinna guld. Precis som under åren 2013 till 2016. Men de hängde inte med i BC Luleås höga tempo och lyckades bara att vinna en av fem matcher. Amerikanen Brandon Rozzell utsågs efteråt till finalseriens mest värdefulle spelare. Efter det har det dock bara blivit en Svenska cupen-titel för BC Luleå.