Logga in
Logga ut

Peter Lindvall

Basketbloggen

Legenden om Christopher Ryan

Jag började spela basket när jag var tolv år gammal. 

Efter att jag tillbringat en hel sommar på Skurholmens bästa streetplan blev jag kär i sporten som i dag utgör en stor del av mitt liv.

Jag lärde mig att dribbla mellan benen hela Yrkesgatan upp och ned innan jag visste vad ett jumpstop var. Det var showen och underhållningen som lockade mig.

Jag kände inte till mycket om svensk basket då. Kunde kanske nämna några enstaka Plannja-spelare - men jag hade däremot redan hört talas om Christopher Ryan.

En kille som var född 1990 men lirade med flera år äldre spelare i Björkskataklubben BK Gladan. En otrolig bolltalang. Kanske den största som stan någonsin sett.

Scania King-utmärkelser, landskamper med 89-landslaget och sista sekunden-avgöranden i Dumle Cup i Eskilstuna.

Men jag såg honom aldrig.

Nej, det skulle dröja flera år innan jag faktiskt fick se den mytomspunne Christopher Ryan med egna ögon. Vi spolar fram bandet till Luleå Basketgymnasiums uttagningar våren 2006. Jag var 15 år gammal.

Det tisslades och tasslades under uttagningshelgen. Han skulle så klart vara här någonstans. Hur såg han ut? Var han verkligen så bra som alla sa?

Till slut fick jag syn på honom. Han hade precis kommit tillbaka från en lång skadeperiod (tror jag) och hade inte kunnat träna varken basket eller fotboll på ganska länge. Christopher Ryan hade, helt naturligt, lagt på sig några trivselkilon under den här perioden.

Han såg ut som en helt vanlig 16-åring. Tja, en ganska lång och lite småknubbig sådan i alla fall.

Men när det väl vankades matcher under uttagningshelgen - ja, då förstod man direkt vad alla hade snackat om. Jag hade aldrig sett en lika snabb basketspelare live under hela mitt liv.

Med sina otroligt långa armar pocket-pickade han varenda guard som försökte sätta igång ett anfall. De tog sig knapp över halva plan. Han tog varenda defensiv retur som fanns och sprang coast to coast för en enkel layup.

Gång, på gång, på gång. Det fanns ingen som kunde stoppa honom. Legenden var sann.

Christopher Ryan fick inte långt senare veta att han kommit in på Luleå Basketgymnasium. Men skador och sjukdomar fortsatte att förfölja honom under hans första gymnasieår.

Förstaårseleven fick förtroende i basketettan direkt när han väl kunde lira. Det blev bara tre matcher i Sveriges näst högsta serien den säsongen. Men hans facit var näst intill overkligt. Jag har aldrig sett något liknande av en kille i den åldern.

25 poäng, 4,7 returer, 4 assist och 5,7 steals per match. Om inte tidigare - så hade stans elitlag Plannja Basket definitivt fått upp ögonen för honom nu.

Vi spolar vidare bandet till Christopher Ryans tredje år som gymnasieelev.

Tillsammans med Adam Rönnqvist fick Ryan chansen att gå direkt in i Plannja Baskets trupp. Två år innan hade man blivit en språngbräda för Jonas Jerbeko som sedan tog klivet till italienska Angelico Biella. Direkt från basketligan.

Planen var att samma sak skulle göras med den 18-årige Luleåkillen.

Första säsongen i basketligan blev en succé för Christopher Ryan. Plannja var aldrig nära att vinna något guld. Men Ryan snittade 10 poäng och fyra returer på nästan 25 minuter per match. Allt enligt planerna.

Ingen i Luleå var förvånad. Så bra var han.

I dag skriver vi 2016. Christopher Ryan spelar fortfarande i klubben i hans hemstad och har gjort det nästan ända sedan gymnasiet. Med undantag för en kortare utflykt till franska Chalon och Borås Basket.

Han är fortfarande en av seriens bästa bollförsvarare. Fortfarande en av ligans snabbaste spelare från baseline till baseline. Och han har fortfarande, vid 25 års ålder, potentialen att bli ännu bättre.

Resten av basket-Sverige kan tycka vad de vill. Att vi i Luleå överskattar Christopher Ryan. Att han inte är så bra som vi hävdar.

Ni har inte sett det vi har sett. Hört det vi har hört.

Jag må vara partisk och han må vara en god vän till mig - men ni har fel.

Christopher Ryan är en av Luleå och Norrbottens största talanger någonsin. Och han är mannen som måste se till att BC Luleå återigen blir en maktfaktor i svensk basket.

Han är den här klubbens hjärta och själ. Förhoppningsvis kommer han att vara det många, många år framöver.

//Wiik

Guldkandidaterna


Efter Borås rysarseger mot Norrköping Dolphins och BC Luleås hantverksmässiga vinst i Östersund tycker jag att det i dag står ganska klart att guldracet i SBL Herr den här säsongen kommer handla om fyra lag.

Nämligen följande:

 

NORRKÖPING DOLPHINS

Den regerande mästaren är fortfarande mitt guldhattstips även om det finns lite sprickor i fasaden. Guarduppsättningen är inte glimrande och skapande spelare finns det inget överflöd av. Men: Det är ett jäkla tufft gäng som spelar ligans elakaste försvar och allt som oftast kommer undan med det. Det finns en bredd, ett djup, matchvinnare i Kjellbom/Lindquist och en coach i Chuk som vet hur man avslöjar motståndarens svagheter. Det går inte att vifta bort.

 

BORÅS BASKET

Det här är laget som för mig under många år stått för något mjukt, lite soft, som inte kan vinna stora matcher när det tuffar till sig och tillvaron blir lite allmänt obekväm. Som i slutspel, till exempel. Jag tror nog många håller med mig. Men känslan i dag är att Borås Basket kan, jag skriver kan, vara gjort av något annat. Bortasegern mot BC Luleå fick mig att fundera och rysarvinsten mot Norrköping stärkte tanken att 2018/19-upplagan kanske är på väg mot något historiskt. Vi får se.

 

SÖDERTÄLJE KINGS

Utan tvekan det lag som sett allra bäst ut fram till i dag. En enorm bredd, mängder av naturliga matchvinnare och en tung tradition att alltid göra stora saker i slutspel. Tränaren Ludwig Degernäs vill gärna spela ut underdogkortet men går det inte att blunda för det här lagets högstanivå som bevisats med bland annat en tung bortaseger mot Norrköping. Frågetecken? Finns hårdheten? Finns det där sista som krävs för att gå hela vägen?

 

BC LULEÅ

Att det någonstans finns en högstakapacitet som gör att Peter Öqvist bygge kan gå hela vägen tvivlar nog ingen på men det som hittills saknats är en bas, ett fundament att stå på som gör att svackorna i matcherna inte blir så djupa. I och med värvningen av Earvin Morris är laget nu fulltaligt och mycket kommer handla om hans kapacitet, hur väl han kan integreras i lagspelet och hur bra ha kan avlasta lagets mest naturlige målgörare i Corban Collins.

//Lindvall 

Årets utmärkelser - alldeles för tidigt


Om det delats ut utmärkelser redan i dag i herrligan - var hade de då landat?

Kanske så här.

 

Årets MVP och Årets guard

Nimrod Hilliard, Borås

"Spelfördelaren är hjulet allt snurrar kring i Borås. Hilliard har ett brett guardspel både som målgörare, passare och beslutsfattare."

 

 

Årets center

Joakim Kjellbom, Norrköping

Veteranen har väl inte sin vassaste säsong bakom sig och snittar nästan 14 poäng och drygt 8 returer. Men säg någon som är bättre..?"

 

 

Årets forward

Auston Barnes, Södertälje Kings

"Barnes spetskompetens? Han kan det mesta, är inte bollkrävande och är därför ovärderlig för serieledaren."

 

 

Årets försvarare

Denzel Andersson, BC Luleå

"Stor eller liten spelare. Det spelar ingen roll. Luleåforwardens mångsidiga, rörliga och smarta försvarsspel gör att han kan stänga ned alla."

 

 

Årets artist

Teyvon Myers, Jämtland

"Det ser väl inte ut som att Östersundsguarden har koll på alla grejer han pysslar med men roligt och spektakulärt är det."

 


Årets stjärnskott

Felix Terins, Nässjö

"Från ingenstans till att bära ett ligalag. 20-åringen har gjort en jäkla resa som få kunde förutse".

 


Årets coach

Ludwig Degernäs, Södertälje Kings

"Gör bara sin andra säsong som huvudansvarig och gjort serieledande Södertälje Kings segermaskin utan stora svackor."

 


Årets lyft

Wetterbygden

"Nykomlingen har överraskat hela basketsverige med frejdiga och kampfyllda spel. En härlig frisk fläkt i basketfamiljen."

//Lindvall

En match mot demonerna

BC Luleås spelare slogs mot sina egna demoner efter Umeå-förlusten, ännu några djupa svackor, ett stundtals ihåligt försvarsspel och en stekhet Adam Rönnqvist.

Men när krutröken lagt sig i Östersunds sporthall hade Peter Öqvists lag besegrat Jämtland (99-95) för 19:e gången i rad och om inte annat bevisade den segern en sak: Klubben har gjort helt rätt när den värvat in offensive Earvin Morris.

För så här var det: När matchvinnaren Corban Collins tidigt hamnade i foulnöd mot Jämtland och tvingades sitta på bänken syntes tydligt vad som saknas i den här årgången av BC Luleå.

Det handlar förstås om ytterligare ett offensivt hot. En spelare som kan ta över matcher, bryta mönster och stoppa bolluslingen i korgen när det anfallsspelet hamnat i stå.

Är nye Morris det klubben hoppas på kommer han tillföra en oerhört viktig dimension som saknas. Sedan finns det förstås fler saker som måste lyftas för att BC Luleå ska kunna bli en stark finalkandidat men det tar vi en annan gång.

Mot Jämtland var det många faktorer som spelade in som gjorde att ett vingligt Luleå lyckades hålla ihop hela vägen till slutsignalen. En vana att vinna mot just Jämtland spelade förstås in. Corban Collins matchvinnarmentalitet under de dramatiska slutminuterna, Thomas Massambas ledarskap, Daniel Hanssons jättejobb i det tysta och Denzel Anderssons 13 returer.

Vi stannar där för i dag.

//Lindvall

 

Förbundskaptenens charmturné

Som ni säkert kommer ihåg fick den nye förbundskaptenen för herrlandslaget Hugo Lopez en drömstart när Vitryssland kördes över i EM-kvalet för en tid sedan.

Och just nu är spanjoren ute på en charmturné i Sverige för att skapa ett brett förtroende med de svenska ligaklubbarna.

Han har tidigare varit på plats i Norrköping, i går befann sig 43-åringen i Södertälje och i dag tar Lopez, tillsammans med landslagschefen Fredrik Joulamo, flyget upp till Östersund för att se matchen Jämtland-BC Luleå.

"Hugo vill förstås bygga bra relationer med de svenska klubbarna, coacherna och spelarna. Sedan är det bra för honom att se matcher live i Sverige och blir mer bekant med ligan och standarden", säger Fredrik Joulamo.

Lopez kommer för första gången att träffa både Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke och Luleås Peter Öqvist. Sedan får han en chans att kika närmare på landslagsspelarna Denzel Andersson, Thomas Massamba och Adam Rönnqvist i sin hemmamiljö.

"Det finns också unga spelare i båda lagen som är intressanta för framtiden. Jag tänker på Daniel Hansson i Luleå samt Jämtlandsspelarna Oliver Gehrke och Daniel Johansson", säger Joulamo.

//Lindvall 

Omgångens tips

En splittrad ligaomgång med fyra matcher över tre dagar står på menyn där bottenmötet i Umeå är den match som kittlar lite extra. Här är Bloggens tips.

 

Tisdag 15/1

Jämtland-BC Luleå         2

Förlusten mot Umeå på hemmaplan fredags rankar jag som det kanske värsta bottennappet under Peter Öqvist/Håkan Larssons snart femåriga regim i BC Luleå och frågan är om spelarna hämtat sig mentalt efter den totala kraschlandningen? Ingen aning. Det jag vet att Luleås 18 raka segrar mot Jämtland är något som sitter ännu djupare och det kan vara räddnngen för laget.

 

Onsdag 16/1

Uppsala-Södertälje        2

Kings såg grymt stabilt ut mot Borås och om ryktena att klubben jagar ytterligare en stor spelare borde alla toppkonkurrenter. Misskötseln av Uppsala har nu lett till att laget med alla säkerhet spelar i superettan kommande säsong och det är en tanke som svindlar för en av landets mest anrika klubbar.

 

Umeå-Köping                 1

Umeå fick självförtroende för resten av säsongen efter bragdsegern mot Luleå och i den den här ödesmachen lär tränaren Jesper Gustavsson matcha in nygamle Eric Gilchrese och få tillbaka store Andre Nilsson. Då kan jag inte se något annat än hemmaseger - trots att Köping är mycket formstarkt.

'

Torsdag 17/1

Borås-Norrköping          2

Trots att Södertälje förlorat minsta antal matcher är Norköping fortfarande min solklara guldfavorit och borta mot Borås får Kjellbom och gänget chansen att sätta ned foten och visa vem som bestämmer. Borås landade tungt borta mot Södertälje häromdagen men får antagligen tillbaka stjärnan Marcus Tyus i spel. Men jag tror inte det hjälper.

//Lindvall 

 

 

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter