"Skönt att kunna luta sig tillbaka och veta att man har lyckats"

Allt är möjligt - det tar bara lite längre tid.Pontus Johansson är cp-skadad sedan födseln men hans handikapp har inte hindrat honom att förverkliga sina drömmar.Han har nått stora framgångar i simning, flera VM, EM och två paralympics - och är karatemästare med svart bälte.I november blev Pontus dessutom inofficiell världsmästare i rullstolskata.- Den framgången rankar jag högt, säger han.

En frontfigur för handikappidrotten i Norrbotten. Pontus Johansson från Boden har en framgångsrik karriär.

En frontfigur för handikappidrotten i Norrbotten. Pontus Johansson från Boden har en framgångsrik karriär.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN2012-12-31 06:00

Det var historiens första karate-VM med både friska och funktionshindrade deltagare. Mästerskapet avgjordes i Paris och 25 000 följde tävlingarna från läktaren.

- Det var en unik tävling så jag kan kalla mej pionjär, säger han.

Han är en föregångare på många områden. 2001 erhöll han det svarta bältet, Shodan, i karatestilenWadokai.

Pontus Johansson har fyllt 41 men tävlingsgnistan glöder fortfarande.

- Jag känner att jag fortfarande behöver nya utmaningar. Jag tränade i nio månader, 35-40 timmar i veckan, med tanke på mästerskapet. Det känns skönt att kunna luta sig tillbaka och veta att man har lyckats.

Började med simning...
Pontus cp-skada beror förmodligen på syrebrist vid födseln.

Efter sju månader började han med sjukgymnastik. När han var sex år satsade han på simning. Då kunde han inte gå utan kröp eller gick med rullator.

När han var tolv tog han de första stegen.

Efter två år på Älvsbyns simgymnasium satsade han på simningen. Belöningen blev två paralympics, i Barcelona 1992 och Atlanta 1996.

Men den största framgången anser han själv var i EM 1991, då han tog brons på 100 meter bröstsim.

...sedan blev det karate
Vid 15 års ålder började han även med karate i Bodens Karateklubb, mest av en slump. Karaten inverkade positivt på simningen men hjälpte även honom i vardagen.

Simkarriären pågick i nästan 20 år, därefter kom karaten i första hand. Pontus Johansson har blivit en föregångsman som instruktör för funktionshindrade i kampsporter. Han har även blivit ett stort namn i karatens hemland Japan. Han har gjort flera resor dit och föreläser om hur funktionshindrade kan träna i olika kampsporter. Resultatet har blivit att japanerna har startat flera klubbar för funktionshindrade.

- Jag har säkert tillbringat två och ett halvt år av mitt liv i Japan.

Kan du göra dig förstådd i landet?

- Jag vet vad mat, toa och var man kan hitta en sovplats heter på på japanska, så jag kan ta mej fram.

Har ett unikt projekt
Karatemästare från Japan kommer dessutom till Luleå och Boden för att delta i och studera Pontus verksamhet.

Nu har han startat ett unikt projekt tillsammans med Luleå tekniska universitet. Projektet går ut på att träna upp patienter som drabbats av stroke. Det har visat sig att träning av kampsporter ger bättre resultat än sjukgymnastik. LTU har även inlett ett samarbete med ett universitet i Japan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om