Den utflyttade bodensaren Adam Andersson tog dubbla medaljer under bowling-EM i Tyskland – ett guld och ett brons blev facit för Pergamonspelaren. Men Andersson är inte riktigt nöjd med starten han fick på mästerskapet.
– Det har varit lite upp och ner. Vi kom in i det ganska tungt. Det är första gången jag är med landslaget så det var mycket nerver och ganska spänt, ingen av oss i laget fick någon jättebra start heller. Sedan fortsatte det så och vi hade det ganska småtufft allihopa. Det ville inte alls lossna eller stämma över huvud taget. Det var först i tremanna egentligen som vi fick den här islossningen, säger han.
I just tremannaspelet kom Anderssons första medalj – där bronset bärgades efter en förlust i semifinalen mot Danmark.
– Det var där som jag tillsammans med mina två lagkompisar Mattias Olsson och Mattias Wetterberg (lagkamrater i Team Pergamon) ta bronset i tremanna. Det var sjukt häftigt. Vi låg ganska illa till inför den sista serien men avslutade riktigt bra, så vi lyckades ta oss upp och ta medaljen där. Det var min första mästerskapsmedalj, och få göra det med två så nära kompisar. Det var riktigt, riktigt häftigt.
Vad var anledningen till att ni inte räckte till i semifinalen i tremanna mot Danmark?
– De har tre bowlare som har varit med väldigt länge på hög nivå och spelat massor av mästerskap, grymt duktiga. Vi hamnade efter på en gång och sedan kändes det som att vi aldrig kom in i matchen riktigt. Vi slet stenhårt i sista serien för att ta oss till finalen.
I femmannaspelet lyckades Andersson med sina fem lagkamrater vinna guld. Bodensaren var däremot reserv i laget och fick aldrig chansen att spela.
– Det var verkligen hur häftigt som helst. Jag spelade ingenting där, eftersom det blir en som hamnar utanför och det blev jag. I en drömvärld hade man varit med och bowlat själv också, men det var i alla fall hur stort som helst, konstaterar han och fortsätter:
– Vi är ju bra och alltid lite av favoriter i sådana här sammanhang, men det finns andra länder som också är bra och det ska ändå göras. Vi har ändå haft svårt att vinna och ta guldet tidigare år, så det var grymt häftigt att vi lyckades den här gången.
När fick du beskedet att du inte fick plats bland de fem i femmanna spelet?
– Beskedet att jag inte skulle spela de första tre serierna kom kvällen innan.
Hade du på känn att det beskedet skulle komma?
– Ja, men det hade jag. Det hade jag absolut. Även om vi var många med liknande resultat var mitt sämst när vi skulle gå in i femmanna spelet. Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte ville spela, för det vill man alltid. Där och då finns inget utrymme för att sätta sig och deppa över det. Man får göra det bästa av det och se till att stötta dem som ska spela.
EM var Anderssons debut i landslaget och han hoppas på fler chanser, trots att han inte riktigt är nöjd med sitt eget spel.
– Det var en enorm ära att få spela för landslaget, något jag alltid drömt om. Det är jag sjukt glad att jag fick göra, och som vi knöt ihop det som ett lag. Det är en grym grupp, och att vi tog de medaljer vi tog. Allt sådant har verkligen varit grymt, men samtidigt är det svårt att inte rannsaka sig själv litegrann.
– Jag känner inte att jag kommer upp i den nivå som jag ville. När man fick chansen ville man verkligen ta den och visa att det är på den här nivån man vill vara. Det känner jag inte riktigt att jag har gjort.
Vilka målsättningar kan du sätta upp nu, när du gjort landslagsdebut och tävlat i EM?
– Det finns en tour som heter Europatouren, som jag har bowlat på en del. Just nu ligger jag tvåa i den. Jag kommer fortsätta tävla på den och som det ser ut just nu ska jag till Madrid om ett par veckor. Sedan ska jag tillbaka till Tyskland och spela igen. Det är väl de närmaste målsättningarna där jag siktar på att kunna hålla mig kvar i toppen i totalställningen på Europatouren. Sedan givetvis att vara med i landslaget igen.
Andersson hymlar inte med att han hoppas på fler chanser med landslaget.
– Jag vill få en till chans i ett mästerskap så småningom. Jag kommer sikta stenhårt för det, att få komma tillbaka och få en ny möjlighet i blågult.