Det var under lördagförmiddagen som Piteå Elit offentliggjorde på sin Facebooksida att Martin Bergström, 23, väljer att lägga skidorna på hyllan. För NSD förklarar han varför.

– Det är en känsla som växte fram under den vinter som gick. Under våren så har jag funderat över framtiden och känner att jag vill utveckla mig på andra plan än bara inom skidåkningen.

Ett svårt beslut?

– Ja, absolut. Men samtidigt så har jag ändå gett det tid, det känns rätt. Man måste gå in hundra procent, jag vill vinna så mycket som möjligt när jag åker skidor och den satsning som krävs för att jag ska utvecklas ännu mer kräver verkligen hundra procent. Jag känner inte att jag är redo att ge det.

Du känner inte för att hålla på för att komma 25:a?

– Inte just det. Jag vill ju åka så bra som möjligt och då måste jag ge mig de bästa förutsättningarna. Det arbete och de uppoffringar som man faktiskt måste göra känner jag inte att jag var så villig att ta just nu.

Betyder det här att du lägger av för gott?

– Man skulle kunna säga att det är en time out. Jag vill prova på annat och vad det i slutändan innebär vet jag inte själv heller.

LÄS MER: Världscupåkaren lägger av

I fjol gjorde Martin Bergström flera bra tävlingar. Han slutade bland annat sjua på sprinten på U23-VM och vann ett SM-guld i teamsprint tillsammans med Jesper Modin. Han fick också tävla på världscupen i Östersund.

Ändå var han inte supernöjd.

– Så mycket utveckling jämfört med året innan var det inte. Men samtidigt är det inte bara prestationen det handlar om. Det är många som sliter för få placeringar framåt och ändå har en brinnande motivation. Det är inte bara det som spelar in.

Är det vemodigt?

– Ja, det är klart. Jag har åkt skidor länge, det har varit en stor del av mitt liv. Men som sagt, det är en känsla som har vuxit fram under senvintern och våren. Det känns rätt även fast det är ett stort steg.

Han fortsätter:

– Ska man ta sig mot toppen i längdskidåkning så gäller det att vara fullt motiverad och fullt fokuserad för att klara av att genomföra det arbete som ska till. Det måste komma inifrån, från en själv, annars gör det varken från eller till.

Nu flyttar Martin Bergström till Umeå och plugga till civilingenjör.