Första deltävlingen hann inte mer än dra igång förrän poängledande debutanten i långnabbsklassen Andreas Sandberg, veteranen Lars Englund och regerande svenska mästaren Niklas Sandström från Kalix visade att det var mellan dem som det skulle stå totalt. Flerfaldige isracingmästaren Håkan Johansson, Umeå AK, ledde visserligen från start, men hade ingenting med totalsegern att göra eftersom han har haft återkommande problem med överhettning av bilen. Dess värre ”smittade” bekymren av sig när bara två varv återstod och Andreas Sandberg kört upp sig till ledning men plötsligt fick motorhaveri.

– Där rök SM-guldet, konstaterade den 28-årige Kalixföraren besviket.

Först över mållinjen blev istället Niklas Sandström, med Håkan Johansson och Lars Englund efter sig. Ett resultat som upprepade sig i andra deltävlingen och innebar ännu ett SM-guld för Sandström, före Andreas Sandberg och Englund.

Artikelbild

Först. Tommy Jakobsson, Luleå MS, segrade i Is-cupen.

– Riktigt roligt även om det kanske kändes ännu bättre i fjol. Nu fick jag det ju mer serverat på grund av de andras strul, summerade den tvåfaldige svenske mästaren som innan helgens dubbelseger tagit två andraplatser, en tredjeplats och en femteplats.

I kortnabbsklassen vann Tommy Carlström, Piteå MS, före Älvsbyförarna Viktor Johansson och Daniel Loggert. Men kanske förtjänade hela startfältet ett SM-guld i sportslighet. När Carlström inlett med ännu en seger och det verkade som om avslutningen mest var en formsak fick han nämligen fel på bilen, varpå två av konkurrentteamen genast ryckte in för att få igång hans Lexus. När inte det gick gav alla förarna honom sedan klartecken till bilbyte, vilket innebar att han kunde bärga totalguldet, närmast före Älvsbyföraren Viktor Johansson.

– Jag är glad att jag tävlar i en klass med så sportsliga förare, sa Carlström som förutom den avslutande femteplaceringen har två delsegrar, två andraplatser och en fjärdeplats i säsongsfacit.

I Iscupen, rally och rallycross 2150, segrade Tommy Jakobsson, Luleå MS, efter fem segrar och en andraplats i deltävlingarna.

Artikelbild

Besegrad. I långnabbsklassen fick comebackande SM-­mästaren i isracing Håkan Johansson se sig snuvad på ­medaljplatserna av tre Kalixbor, vilket förstås gladde ­hemmapubliken.

I RM för juniorer som kördes samtidigt som SM:et tog Jesper Carlsson, Lycksele MK, totalguld.