För tio-femton år sedan var Norrbotten stekhett när det handlade om luftgevärsskytte. Flera av de bästa namnen kom då från Forsträskhed och tillhörde också Sverigeeliten där stjärnan Irene Helmersson bara var hårsmånen från att kvala in till OS.

I dag finner man de vassaste namnen i malmfälten och i helgen skötte sig Emma Fjällström, Gällivare, riktigt bra när hon knep en tredjeplats i Skyttiadens riksfinal.

– Det känns ju jättekul, verkligen. Jag är så nöjd. Det är bara de bästa i Sverige som tar sig till den här tävlingen och att sedan lyckas ta sig upp på pallen, det är ju hur kul som helst, säger hon.

Artikelbild

| Toppen. Emma Fjällström slutade trea i Skyttiadens riksfinal.

Fjällström klättrade från en fjärde till en tredje i finalen.

– Det var några poäng som skilde mellan mig och pallen så jag trodde aldrig att jag skulle kunna hämta in så mycket, säger hon.

Men det gick uppenbarligen för när de tio finalskotten summerats så hade Emma Fjällström passerat Ludvikaskytten Beatrice Edberg med 1,5 poäng.

Det här är en tävlingsform där killar och tjejer tävlar tillsammans, i samma åldersklass, och Emma Fjällström hade faktiskt hugg på silvret också men Alexander Lindfors, Fagersta, lyckades hålla undan med 0,8 poäng.

– Jag var ju väldigt nära silvret och det känns ju bra att ändå kunna vara nära men jag är jättenöjd med brons och en pallplats. Det här är en så pass stor tävling att bara vara här och att sedan få lyckas så här bra är ju underbart, säger hon.

Hennes klass L20 vanns av Emilia Jonsson, Forssa, så det blev trots allt en tjej som knep guldet.

– Killar och tjejer kan mötas på samma villkor i den här sporten, det är lite av charmen med skytte, säger en glad Emma Fjällström.

Emma Fjällströms klubbkamrat Nadja Kurkkio tävlar i klassen L13 och hon satt nytt personbästa och slutade 12:a i sin klass.