"Det är många som behöver höja sig"

Luleå Hockey ligger på sjunde plats efter tio SHL-omgångar – och är klara för CHL-slutspelet efter fem gruppspelsmatcher. Nu sätter David Olsson Jiglund betyg på alla spelare. "Det är ingen som har varit skitdålig, men det är för få i Luleå Hockey som är nära sitt max, och ska man ha någon chans på titlarna så är det många som behöver höja sig", konstaterar han.

Kaptenen Erik Gustafsson får en trea i betyg.

Kaptenen Erik Gustafsson får en trea i betyg.

Foto: Petra Älvstrand

Ishockey2019-10-14 19:00

Målvakter:

Joel Lassinantti

Kommentar: Laget hade lite problem i spelet runt den egna kassen i början av säsongen. Men Joel Lassinantti har varit stabil och gett sitt lag chansen att vinna i varje match. Mycket mer än så kan man inte begära av en målvakt. I hans senaste seriematch kom även säsongens första nolla.

Betyg: 3

David Rautio

Kommentar: Har bara fått stå fem matcher. På dessa har det blivit två segrar och tre förluster. Hans räddningsprocent imponerar inte. Men han har precis som vanligt räddat det han kan förväntas rädda. Det var inte heller hans fel att man förlorade mot Malmö, Frölunda och Augsburg.

Betyg: 2

Backar

Nils Lundkvist

Kommentar: Spelar med ett helt annat självförtroende än förra säsongen. Har också gjort massor av poäng. Toppar faktiskt Luleå Hockeys interna poängliga just nu. Har dessutom gjort ett bra defensivt jobb.

Betyg: 4

Daniel Sondell

Kommentar: Kan se nonchalant ut ibland och har gjort ett och annat defensivt misstag även denna säsong. Fast de har varit färre än tidigare. Hans speltid i boxplay borde dock begränsas nu då Jesper Sellgren och Erik Gustafsson är tillbaka. Noterbart är att hans speltid i numerära överlägen har halverats jämfört med förra säsongen. Vilket är märkligt då det är i offensiven han har sina främsta kvaliteter.

Betyg: 2

Oscar Engsund

Kommentar: Har en bit kvar upp till den nivå han höll förra säsongen. Men med honom på isen har Luleå Hockey inte släppt in särskilt många mål. Är precis som vanligt också den som tacklas oftast och täcker flest skott.

Betyg: 3

Erik Gustafsson

Kommentar: Har missat en del träningar och matcher av privata skäl. Vilket har märkts. Har inte varit dålig. Det är bara det att han inte har varit lika bra som förra säsongen. Då han var SHL:s tveklöst bästa back. Men det har sett bättre ut i de senaste matcherna.

Betyg: 3

Jesper Sellgren

Kommentar: Har gjort det bra sedan han kom tillbaka. Det trots att han inte längre spelar med Erik Gustafsson. Kolla bara in hans plus/minus-statistik. Efter sina fem första seriematcher är han plus sju. En siffra ingen av hans lagkamrater kan matcha.

Betyg: 3

Fredrik Styrman

Kommentar: Har fått mer speltid än han brukar få eftersom att man i flera matcher gått kort om backar. Har i vanlig ordning hållit det enkelt. Fast i matcherna mot HV71 och Linköping gjorde han något han väldigt sällan brukar göra. Mål. Samtidigt har han ställt till det i egen zon i några gånger. Har missat de fyra senaste matcherna på grund av en hjärnskakning och knäproblem.

Betyg: 2

Pontus Själin

Kommentar: Är den back som har varit inne på flest mål bakåt den här säsongen. Men han gör sällan bort sig. Samtidigt utmärker han sig inte heller särskilt ofta. Jag tycker han borde sluta vara så försiktig och ta för sig mer i närkampsspelet och följa med upp i anfallen oftare.

Betyg: 2

Joonas Jalvanti

Kommentar: Missade de tre första seriematcherna på grund av en hjärnskakning och har fått begränsad med speltid. Men var en av lagets bästa spelare borta mot Belfast Giants då han fick spela 15 minuter. Finländaren var rejäl i försvarsspelet och gick plus tre. Han bidrog också med ett mål och en assist.

Betyg: 2

Forwards:

Jack Connolly

Kommentar: Ser ut att vara på gång efter en trög start. Har i alla fall gjort en del poäng i de senaste matcherna. Hans tekningsstatistik är också fenomenal. I powerplayspelet har han däremot inte imponerat. Över huvud taget. Lossnar det inte för honom snart borde Thomas Berglund överväga att ge någon annan chansen i spelfördelarrollen.

Betyg: 2

Einar Emanuelsson

Kommentar: Försvinner lite för ofta. Hade också klart sämst corsiprocent av alla de ordinarie spelarna fram till och med den senaste seriematchen. Då han var en av lagets bästa spelare och snyggade till sina siffror något. Behöver spela på den nivån oftare för att inte hamna utanför laget när Emil Larsson och Filip Hållander kommer tillbaka efter sina skador.

Betyg: 2

Niklas Olausson

Kommentar: Har känt av sin gamla ryggskada under säsongsinledningen och missat flera matcher. Men när han spelat har Niklas Olausson varit en av lagets bästa spelare. Behöver dock få upp sin tekningsprocent och bli effektivare i powerplayspelet.

Betyg: 3

Robin Kovacs

Kommentar: Spelar med mycket känslor och kan dominera isen vissa byten. Är också en av lagets bästa poänggörare. Fast han är lite ojämn. Precis som tidigare säsonger. Han har dessutom slagit en del slarviga passningar. Jag tänker bland annat på den misslyckade tillbakapassningen som Johannes Salmonsson snappade upp och gjorde mål efter då man mötte Oskarshamn.

Betyg: 3

Austin Farley

Kommentar: Fick försäsongen förstörd av en skada och anslöt sent. Sett till hans fyra-fem första matcher förtjänade han inte heller mer än en etta i betyg. Men amerikanen har gjort några bra matcher här på slutet och visat att det var rätt av Thomas Berglund att ge honom fortsatt förtroende tillsammans med Jack Connolly och Petter Emanuelsson.

Betyg: 2

Jonas Berglund

Kommentar: Skulle egentligen ha spelat som ytterforward den här säsongen. Men Emil Larssons och Filip Hållanders skador har gjort att han fått en hel del centertid. Har haft det lite jobbigt i boxplayspelet och tekningscirklarna. Om det inte vore för det så hade han fått en trea i betyg. För i vissa matcher har han varit en av lagets bästa spelare.

Betyg: 2

Isac Brännström

Kommentar: Har fått hoppa runt en del på grund av skador och inte riktigt hittat sin plats i laget. Det är också han som har varit inne på flest mål bakåt hittills. Fast något fel på arbetsinsatsen har det inte varit. Framspelningen till Nils Lundkvists 2–3-mål borta mot Oskarshamn höll dessutom hög klass.

Betyg: 2

Filip Hållander

Kommentar: Inledde säsongen lovande och gjorde fyra poäng på sina sex första matcher. Kändes också given i Tomas Monténs juniorlandslagstrupp. Då hände det som inte fick hända. Han bröt sin vänstra fot. Väntas tillbaka i slutet av december.

Betyg: 2

Karl Fabricius

Kommentar: Har gjort det bra oavsett om han spelat med Niklas Olausson eller Jonas Berglund. Men laget har inte fått till boxplayspelet än. Och där har veteranen en viktig roll.

Betyg: 2

Petter Emanuelsson

Kommentar: Gör sällan något spektakulärt. Men han jobbar alltid hårt och är faktiskt Luleå Hockeys bästa målskytt. Både i serie- och europaspelet.

Betyg: 3

Noel Gunler

Kommentar: Har förbättrat sitt spel utan puck. Fast än så länge har vi bara fått se glimtar av vad det 17-åriga jättelöftet är kapabel till. Jag tycker han borde släppas lös mer i powerplay. En spelform man som lag har haft det svårt i. För skjuta kan han.

Betyg: 2

Arttu Ilomäki

Kommentar: Tre poäng på tio matcher i seriespelet imponerar inte. Har dessutom tappat puck på farliga ställen vid ett flertal tillfällen. Vilket oftast berott på att han hållit i den lite för länge. Men finländaren har fått spela i en för honom ovan roll som ytterforward i merparten av matcherna. I europaspelet har Thomas Berglund däremot använt honom som center. Där har han också snittat närmare två poäng per match.

Betyg: 3

Juhani Tyrväinen

Kommentar: Det är framför allt för sina tacklingar han har fått rubriker. Fast han är mycket mer än bara en tuffing. Han vinner exempelvis otroligt mycket tekningar åt Luleå Hockey. Han har dessutom bäst corsiprocent i laget. På sistone har det också blivit en del poäng. Har dock inte fått mycket uträttat under sin powerplaytid.

Betyg: 3

Carl Mattsson

Kommentar: Är alltid en av de som jobbar hårdast. Har vid några tillfällen också visat att han har lite lir i sig. Som då han vände ut och in på ett par motståndare hemma mot Linköping. Men han skulle behöva ta för sig ännu mer i spelet med puck.

Betyg: 2

Betygsskalan: 1 = Underkänd, 2 = Godkänd, 3 = Bra, 4 = Mycket bra, 5 = Toppklass.

Fotnot: Emil Larsson har missat samtliga matcher så här långt, och Albin Thyni-Johansson, Victor Edström och Lucas Ramberg har spelat för lite för att kunna betygsättas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!